Πανάκριβα ακόμη τα στεγαστικά δάνεια – Μεγάλη η «ψαλίδα» με τα επιτόκια καταθέσεων

Με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων να παραμένει ανοιχτή στο 5,78%, οι δανειολήπτες περιμένουν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει το σήμα για τη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρα

η ΕΚΤ θα προχωρήσει «σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν για την πορεία του πληθωρισμού, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μια μείωση τον Ιούλιο. Μετά το καλοκαίρι, βλέπουμε πάλι».

Πάντως ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,4% ενώ η οικονομία της ευρωζώνης το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ αναφορικά με τα επιτόκια που δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν πως το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,32%.

Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων βρίσκεται στο 5,01% και το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων (και πιστωτικών καρτών) στο 15,18%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διατηρείται στο 6,74% και κατά μία μονάδα υψηλότερο είναι το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων στο 7,69%.

Οι μειώσεις των επιτοκίων που θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη ζήτηση ειδικά για στεγαστικά δάνεια.

Ωστόσο όσοι έχουν δανειστεί για απόκτηση στέγης θα συνεχίσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2025 να έχουν το προνόμιο να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους με χαμηλό, σε σχέση με τα ισχύοντα, επιτόκιο.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων για τους συνεπείς δανειολήπτες, τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2023, διατηρεί σταθερή τη δόση των δανείων με υποθήκη κατοικία και αφορά όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και τα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023.

Συγκεκριμένα τα επιτόκια παραμένουν «παγωμένα» στο 2,70% για όσα δάνεια έχουν επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1 μήνα, στο 2,85% για Euribor 3 μηνών και στο 1,20% (επιτόκιο για Saron) για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Στην περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν περισσότερα από το πλαφόν που έχουν βάλει οι τράπεζες οι δανειολήπτες θα ευνοηθούν από τη μείωση πληρώνοντας χαμηλότερες δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα

Χίλιες συναλλαγές τη μέρα που γίνονται για αγορές μέσω διαδικτύου καταλήγουν να είναι απάτη

Οι επιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

Keywords
Αναζητήσεις
panakriva-akomi-ta-stegastika-daneia--megali-i-psalida-me-ta-epitokia-katatheseon.htm
Τυχαία Θέματα
Πανάκριβα, – Μεγάλη,panakriva, – megali