Νέες διαστάσεις στον αποκλεισμό της Ολλανδίας – Πιθανή δίωξη στον Klein «για περιστατικό στα παρασκήνια» της Eurovision (Video)

Ο μεγάλος διαγωνισμός της Eurovision 2024 που “ενώνει όλο τον κόσμο μέσα από τη μουσική” φέρεται να βρίσκεται μακριά από το να πετύχει…τον σκοπό της, αφού έχει καιρό τώρα γίνει το επίκεντρο αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πολύ αμφιλεγόμενες πολιτικές της θέσεις, τις ίντριγκες, τις επικρίσεις και τους αποκλεισμούς μελών…με σκιώδη αιτιολογήσεις.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για «παράνομες απειλές» λες και υπάρχουν και…νόμιμες (!)

Η υπόθεση αποκλεισμού της Ολλανδίας από τον μεγάλο διαγωνισμό φέρεται

να λαμβάνει νέες, σοβαρές διαστάσεις. Ειδικότερα, ο Ολλανδός εκπρόσωπος της Eurovision 2024, Joost Klein, μετά τον αποκλεισμό του από τον Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού πιθανολογείται να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για «παράνομες απειλές», όπως ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Ο 26χρονος Ολλανδός Joost Klein που ήταν ένα από τα φαβορί, αποβλήθηκε, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές για την 68χρονη ιστορία της Eurovision, μετά από καταγγελία μέλους του συνεργείου παραγωγής στη σουηδική αστυνομία για «περιστατικό στα παρασκήνια».

Ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε στον Guardian ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση για τις κατηγορίες θα πρέπει να ληφθεί «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Πάντως, δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «παράνομες απειλές».

Ο αστυνομικός που έχει την ευθύνη της υπόθεσης δήλωσε στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT: «Αναμένουμε ότι πιθανότατα θα υπάρξει δίωξη» και συγκεκριμένα μια «επιταχυνόμενη δίωξη», που διαρκεί περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθώς ο διαπληκτισμός δεν αφορούσε σοβαρότερο έγκλημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydsvenska του Μάλμε, το έγκλημα της απειλής συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα, μετά την καταδίκη.

Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Avotros δήλωσε «σοκαρισμένος» μετά την απόφαση της αποβολής του Joost Klein, διευκρινίζοντας ότι ο τραγουδιστής έκανε μια «απειλητική κίνηση» προς μία γυναίκα καμεραμάν, την οποία δεν άγγιξε.

«Ο Joost έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί και δεν έγινε σεβαστό»

«Ενάντια στη συμφωνία που είχε γίνει σαφώς, ο Joost βιντεοσκοπήθηκε όταν μόλις είχε κατέβει από τη σκηνή και έπρεπε να σπεύσει στο green room. Τότε, ο Joost έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί. Αυτό δεν έγινε σεβαστό» ανακοινώθηκε.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ισχυρίστηκε ότι είχε προτείνει «διάφορες λύσεις» στην EBU, αλλά ο Klein τελικά αποβλήθηκε.

Οι διοργανωτές δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά διευκρίνισαν ότι «δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας», λόγω των φημών ότι αφορούσε την αντιπροσωπεία του Ισραήλ.

Κι αυτό επειδή όταν η ισραηλινή τραγουδίστρια Εντέν Γκολάν ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η παρουσία της αποτελούσε κίνδυνο, ο Κλάιν, λίγο πριν αποκλειστεί, διέκοψε για να ρωτήσει «Γιατί όχι;».

Η ανακοίνωση του AVROTROS για τον Ολλανδό

“Ένα περιστατικό σημειώθηκε μετά τον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης. Ο Joost βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που κατέβαινε από τη σκηνή και πήγαινε στο Greenroom. Επανειλημμένα δήλωσε πως δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί. Αυτό ήταν ασεβές. Τον οδήγησε σε μια απειλητική κίνηση προς την κάμερα. Ο Joost δεν άγγιξε την κάμερα γούμαν” αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς προηγουμένως υπήρχαν αιχμές πως χτύπησε την κοπέλα της παραγωγής.

“Χθες και σήμερα συνεδριάσαμε με την EBU και προτείναμε διάφορες λύσεις. Η EBU, όμως, επιμένει στην απόφασή της να αποκλείσει τον Joost Klein. Η AVROTROS βρίσκει την ποινή πολύ βαριά και δυσανάλογη“, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Είμαστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι για τους χιλιάδες φανς μας που ήταν ενθουσιασμένοι για απόψε. Αυτό που έφερε ο Joost στην Ολλανδία και στην Ευρώπη, δεν έπρεπε να τελειώσει μ’ αυτόν τον τρόπο“, καταλήγει.

Η ανακοίνωση της EBU για την αποβολή του Joost Klein

Όπως είχε αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), νωρίτερα για την αποβολή:

“Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον Μεγάλο Τελικό του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μίας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής μετά από περιστατικό που σημειώθηκε μετά την εμφάνισή του (σ.σ. του Joost Klein) τη βραδιά του Ημιτελικού της Πέμπτης. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, κρίνεται σκόπιμο να μην συνεχίσει στον Διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας“.

Η EBU καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως “διατηρούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού.

Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια”.

Στο στόχαστρο η EBU – Την κατακεραυνώνουν Πορτογαλία Ιρλανδία, Λιθουανία

Τη Δευτέρα, η EBU εξέδωσε ανακοίνωση εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις εντάσεις για τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας, επισημαίνοντας ότι «λυπάται» επειδή ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων».

Η EBU επιβεβαίωσε ότι αρκετοί διαγωνιζόμενοι και αντιπροσωπείες είχαν υποβάλει παράπονα. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Πορτογαλίας RTP διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην ανάρτηση της εμφάνισης της διαγωνιζόμενης Iolanda στο YouTube μετά τον τελικό.

H EBU απάντησε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι η Iolanda είχε βάψει τα νύχια της με σχέδια εμπνευσμένα από το keffiyeh – τα παλαιστινιακά μαντήλια που χρησιμοποιούνται για να δείξουν την υποστήριξή τους στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα δημοσκόπηση: Ποια πρόσωπα μπαίνουν στην ευρωβουλή – Σε ελεύθερη πτώση το ΠΑΣΟΚ

Σοκ στην Κρήτη: Διπλή τραγωδία με δύο νεκρούς άνδρες – «Σε 20 λεπτά είμαι σπίτι»

Bloomberg: Αυτή η πλοιοκτήτρια είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα

‘Αναψε φωτιές ο Πορτοσάλτε για τον τρόπο που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός-Τι του απάντησε ο Οικονόμου (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα