Ακυρώθηκαν τα θρυλικά πάρτι της Αγγλίας για την προβολή της Eurovision λόγω Ισραήλ

Η Eurovision είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της χρονιάς για πολλούς LGBTQ+ χώρους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το μουσικό γεγονός προσέφερε την ευκαιρία για ένα κεφάτο πάρτι.

Οι εορτασμοί φέτος όμως, δεν θα κατακλύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ακυρώθηκαν αρκετές high – profile εκδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Τα πάρτι προβολής

στο Λονδίνο και το Μπράιτον ματαιώθηκαν, ενώ οι ακτιβιστές στο Μπρίστολ ζήτησαν να γίνουν παρεμβάσεις σε χώρους που συνεχίζουν τις εκδηλώσεις της Eurovision.

«Κόκκινη γραμμή»

Το Crystal, μια drag performer που επρόκειτο να διοργανώσει ένα πάρτι για οκτακόσια άτομα στο ανατολικό Λονδίνο, δήλωσε ότι ακύρωσε την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, ξεπέρασε μια «κόκκινη γραμμή».

«Είμαι ένα άτομο που σε όλη μου τη ζωή δείχνω αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους», δήλωσε το Crystal. «Όμως, όπως πολλοί από εμάς, έχω ενεργοποιηθεί όλο και περισσότερο από όσα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες».

Όπως αναφέρει, η ακύρωση δεν ήταν εύκολη απόφαση. «Προφανώς έχω μεγάλη κατανόηση για τους χώρους που είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ της προσπάθειας να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές και της προσπάθειας να κάνουν το σωστό. Και είναι κρίμα που είναι πάντα οι queer χώροι και οι queer καλλιτέχνες που σηκώνουν το βάρος αυτών των αποφάσεων. Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά, η κοινότητα υπήρξε πολύ, πολύ υποστηρικτική».

«Τεράστια νίκη»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Royal Vauxhall Tavern, ένας κορυφαίος LGBTQ+ χώρος στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι ματαιώνει το προγραμματισμένο πάρτι της Eurovision, λέγοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων της βίας στο έδαφος της Γάζας και ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για την κατάσταση».

Αυτό συνέβη μετά την ακύρωση, τον Μάρτιο, της μεγαλύτερης εκδήλωσης προβολής του Λονδίνου, του Eurovision Party London (EPL), που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Rio στο ανατολικό Λονδίνο.

Σε μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση, ο χώρος ανέφερε ότι ενώ το EPL ήταν «αγαπημένος εταίρος» για πολλά χρόνια, δεν θα διοργάνωνε την εκδήλωση λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουμε, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ιατρικής Βοήθειας για την Παλαιστίνη», ανέφερε.

Στο Μπράιτον, ο κινηματογράφος Duke of York ακύρωσε την εκδήλωση της Eurovision αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους κατόχους εισιτηρίων ότι το έκανε «λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας». Η Εκστρατεία Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης του Μπράιτον χαρακτήρισε την απόφαση «τεράστια νίκη».

Η συμμετοχή του Ισραήλ

Ενώ ένας αριθμός άλλων χώρων και παμπ στην πόλη έχουν επίσης ακυρώσει εκδηλώσεις μετά από πιέσεις των ακτιβιστών, ορισμένες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό, υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην αποκλείσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων».

Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Προτρέπουμε όλους να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με σεβασμό και εποικοδομητικό πνεύμα και να στηρίξουν τους καλλιτέχνες που εργάζονται ακατάπαυστα -σε αυτό που είναι μια μουσική και ψυχαγωγική εκπομπή- για να μοιραστούν τη μουσική τους με τον κόσμο».

Το Ισραήλ υποχρεώθηκε να αλλάξει τους στίχους της αρχικής του συμμετοχής, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι αναφέρονταν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία του κοινού στον ημιτελικό της Πέμπτης εξασφάλισε στη χώρα μια θέση στον τελικό του Σαββάτου.

Η χώρα διαγωνίζεται στη Eurovision από το 1973 και έχει κερδίσει τέσσερις φορές, με την πιο πρόσφατη νίκη να είναι το 2018.

Η φετινή εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι η Έντεν Γκολάν.

*Με πληροφορίες από Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα