Ευρωεκλογές 2024: Σχεδόν 15.000 εκλογείς έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο

Από τους περίπου 202.500 εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν επιστολικά, οι 14.950 το έχουν κάνει πράξη μέχρι σήμερα αποστέλλοντας τον φάκελο τους προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλερμπάς, όλες οι απαντητικές επιστολές με τις ψήφους συγκεντρώνονται και φυλάσσονται στο Περιστέρι, όπου το πρωί της Κυριακής, επιτροπές με δικαστικούς, θα παραλάβουν κάλπες με τις επιστολικές ψήφους και αυτές θα μπουν κανονικά

στην καταμέτρηση των ψήφων.

«Στους καταλόγους υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξη «Τ» δίπλα στο όνομα τους»

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που έχουν καταγγείλει εκλογείς, σχετικά με την παραλαβή του φακέλου με το υλικό, που απεστάλη από το ΥΠΕΣ μέσω των ΕΛΤΑ και μιας ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, ο Νάσος Μπαλέρμπας ανέφερε ότι από το σύνολο των 202.500 είναι λιγότερες από 100 οι περιπτώσεις που δεν έχουν παραλάβει οι ψηφοφόροι τους φακέλους τους.

«Σήμερα, έχουν ήδη κατανεμηθεί όλοι οι εκλογείς σε περίπου 19.380 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα. Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξη «Τ» δίπλα στο όνομα τους και έτσι δεν θα τους επιτρέπεται να ψηφίσουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Θα υπάρχει και η ένδειξη «Ε» σε όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα για διπλοψηφίες», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ.

Απαντώντας για τη διαρροή των e-mail ψηφοφόρων και τις πληροφορίες για πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Νάσος Μπαλέρμπας είπε ότι «δεν υπάρχει αναφορά για πρόστιμο, στην αρχική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας», τονίζοντας ότι η διαρροή e-mail ψηφοφόρων, αφορά καταλόγους του 2023 και ότι αυτή «δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου, για τους οποίους οι αιτήσεις άρχισαν μέσα στο 2024».

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή», ισχυρίζεται ο Νάσος Μπαλερμπάς

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστολική ψήφος διεξάγεται αυτή την στιγμή με έναν άψογο τρόπο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και είναι ενδεικτικό ότι από το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επιστολική ψήφο τριπλάσιοι πολίτες από όσους ήταν στις εθνικές εκλογές του 2023».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν έγινε κάποια διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Αστυνομίας. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν υπήρξε παραβίαση δεδομένων», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρρηξη, την οποία, όπως ανέφερε, «προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν, δίχως να υπάρχουν στοιχεία, βουλευτές και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα