Ο ελληνικός δρόμος του Εντι Ράμα

Από το Γαλάτσι ξεκινά αύριο το πρωί ο Εντι Ράμα την ευρωπαϊκή περιοδεία του με αποδέκτη την αλβανική διασπορά στην οποία θέλει να απευθυνθεί με ορίζοντα τις αλβανικές εθνικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα τον Μάιο του 2025. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός στην ελληνική πολιτεία ο σχεδιασμός του αλβανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αθήνα σε ημερομηνία που συμπίπτει με τον έναν χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, του υποψήφιου

πλέον ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, και μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, εστάλη το μήνυμα πως ο χρονισμός της επίσκεψης δεν είναι ο καταλληλότερος. Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα διεμήνυαν εξαρχής πως ναι μεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα του Ράμα το να απευθυνθεί στους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε όμως να επιλεγεί ένα άλλο μομέντουμ, με δεδομένο ότι ο σκοπός της επίσκεψης, η αλβανική εθνική κάλπη δηλαδή, απέχει έναν ολόκληρο χρόνο από την ημερομηνία που προγραμμάτισε να επισκεφθεί την Αθήνα ο αλβανός πρωθυπουργός.

«Ακαιρη» και «αχρείαστη» επίσκεψη

Ο έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη Ράμα «άκαιρη», ο έλληνας Πρωθυπουργός την αποκάλεσε «αχρείαστη» και «περιττή», ενώ και οι δύο διαβεβαίωσαν πως για τη συγκεκριμένη ιδιωτική επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, η ελληνική πολιτεία θα παρέχει όλη την ασφάλεια που απαιτείται. Από πλευράς αλβανικών διπλωματικών πηγών, έχει διευκρινιστεί από την αρχή πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο ελληνικό ΥΠΕΞ αναφορικά με τους λόγους τις επίσκεψης καθώς δεν υπήρχε, όπως επαναλαμβάνουν, πρόθεση να αναμειχθούν στην προεκλογική περίοδο της Ελλάδας. «Εχουμε ενημερώσει προφορικά και γραπτώς την ελληνική πολιτεία για την επίσκεψη του Εντι Ράμα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ενώ όσον αφορά το ζήτημα της σύμπτωσης της άφιξης του αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα με την επέτειο ενός έτους από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, τονίζουν πως ήταν καθαρά τυχαία η επιλογή της ημέρας και πως κατέληξαν σε αυτήν ενώ είχαν αναζητήσει προγενέστερες ημερομηνίες που όμως δεν εξυπηρετούσαν.

Εκτός από τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων που σε γενικές γραμμές χαρακτήρισαν την επίσκεψη Ράμα προκλητική, εκπρόσωπος της Κομισιόν που τοποθετήθηκε για την υπόθεση Μπελέρη υπό το πρίσμα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας περιέγραψε το θέμα ως «διμερές». «Το ζήτημα δεν είναι διμερές», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει πως το ζήτημα Μπελέρη συνδέεται με το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και τα θεμελιώδη επί των οποίων θα αξιολογηθεί που αφορούν τη συμφωνία με το κράτος δικαίου.

Και μουσική παράσταση

Υστερα από μια μεγάλη περιπέτεια γύρω από την εύρεση χώρου για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης προεκλογικής φιέστας, ο Ράμα αναμένεται να αφιχθεί τελικά στην Αθήνα αύριο το πρωί και να μεταβεί απευθείας στον κλειστό χώρο στο Γαλάτσι (για τον οποίο οι υπογραφές μπήκαν μόλις χθες) ούτως ώστε να απευθυνθεί σε ένα κοινό 5.000-6.000 Αλβανών, αφού θα έχει προηγηθεί μια μουσική παράσταση με αλβανούς καλλιτέχνες.

Στην ομιλία του ο αλβανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει τη στρατηγική που χαράσσει για τη διασπορά στον δρόμο προς τις εκλογές του 2025, να απευθύνει κάλεσμα σε Αλβανούς που ζουν εδώ προκειμένου είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε να επενδύσουν σε αυτήν, αλλά και να ανακοινώσει την πρόθεσή του να υιοθετήσει το ελληνικό μοντέλο επιστολικής ψήφου στις εκλογές του 2025. Οσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της ομιλίας του κάνουν λόγο και για πιθανές εκπλήξεις, την ώρα που ο Παύλος Μαρινάκης δήλωνε χθες πως «αν υπάρξει κάποια αφορμή για απάντηση, προφανώς θα απαντήσουμε». Τον αλβανό πρωθυπουργό θα συνοδεύουν δήμαρχοι από αλβανικές πόλεις, βουλευτές και οι υπουργοί Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Μετά την ομιλία του, ο Εντι Ράμα επέλεξε να αναχωρήσει αυθημερόν για την πατρίδα του. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του το Μιλάνο στις 26 Μαΐου και από Ιούνιο το Λονδίνο και το Ντύσελντορφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα