Καρκίνος μαστού: Διάλυμα γέλης βοηθά τους επιστήμονες στη χορήγηση αποτελεσματικότερης θεραπείας

Επιστήμονες που εξετάζουν τον καρκίνο του μαστού ανακάλυψαν πώς να διατηρήσουν τον ιστό του μαστού έξω από το σώμα για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Prevent Breast Cancer, διαπίστωσε ότι ο ιστός θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ένα ειδικό διάλυμα γέλης, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για τους ασθενείς.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο διατηρημένος ιστός του μαστού διατήρησε τη δομή, τους

τύπους κυττάρων και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε μια σειρά φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο όπως ο φυσιολογικός ιστός του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, χωρίς την ανάγκη δοκιμών σε ζώα.

Η Δρ Hannah Harrison, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ , είπε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα καταλληλότερα φάρμακα σε ζωντανούς ιστούς για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Είπε: «Υπάρχουν διάφορες επιλογές μείωσης του κινδύνου για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού - για παράδειγμα, εκείνες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό ή που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA [καρκίνος του μαστού].

«Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα φάρμακα για όλες τις γυναίκες. Αυτή η νέα προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να καθορίζουμε ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν για ποιες γυναίκες μετρώντας τον αντίκτυπό τους στον ζωντανό ιστό.

«Τελικά, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη συγκεκριμένη γενετική τους σύνθεση».

Η Harrison και η ομάδα της κατάφεραν να διατηρήσουν βιώσιμο τον ιστό του μαστού έξω από το σώμα για σχετικά μεγάλες περιόδους. «Δοκιμάζοντας διαφορετικές φόρμουλες υδρογέλης μπορέσαμε να βρούμε μια λύση που διατηρεί τον ανθρώπινο ιστό του μαστού για τουλάχιστον μια εβδομάδα - και συχνά ακόμη περισσότερο», είπε.

« Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλύτερα φάρμακα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου και μπορούμε να εξετάσουμε πώς παράγοντες όπως η πυκνότητα του μαστού - που γνωρίζουμε ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού - αντιδρούν σε συγκεκριμένες ορμόνες ή χημικές ουσίες για να δούμε αν αυτό έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διάλυμα γέλης VitroGel για να διατηρήσουν τον ιστό.

Στην εργασία τους, είπαν ότι ο εντοπισμός νέων φαρμάκων είχε «εμποδιστεί από την έλλειψη καλών προκλινικών μοντέλων».

Αυτό που ήταν διαθέσιμο μέχρι τώρα δεν μπορεί «να ανακεφαλαιώσει πλήρως την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ιστού, που στερείται ανθρώπινης εξωκυτταρικής μήτρας, στρώματος και ανοσοκυττάρων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανταπόκριση στη θεραπεία», είπαν.

Ο Lester Barr, σύμβουλος χειρουργός μαστού και ιδρυτής του Prevent Breast Cancer, δήλωσε: «Η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στις βελτιωμένες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας, αλλά τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται και ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε νέες επιλογές πρόληψης και μείωσης του κινδύνου για τις γυναίκες, ειδικά για εκείνες με υψηλό κίνδυνο λόγω του οικογενειακού τους ιστορικού ή γενετικής.

«Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα στο εργαστήριο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, κάτι που θα σημαίνει λιγότερα φάρμακα που αποτυγχάνουν στις κλινικές δοκιμές και τελικά καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες που πλήττονται από αυτή την τρομερή ασθένεια.

«Είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη στην έρευνα χωρίς ζώα που μας βάζει σε μια πραγματικά ισχυρή θέση για να βρούμε νέα φάρμακα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

Κατά μέσο όρο, σχεδόν 56.000 γυναίκες ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία της Cancer Research UK .

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 11,6% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου , πίσω από τον καρκίνο του πνεύμονα που αντιπροσωπεύει το 12,4% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όμως τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται πρώιμα με καρκίνο του μαστού έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο από ό,τι πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα στοιχεία από το Cancer UK δείχνουν ότι το 76% των ασθενών με καρκίνο του μαστού επιβιώνουν για 10 χρόνια ή περισσότερο.

Related...Καρκίνος του μαστού: Οι επιζώντες διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνουΚαρκίνος Μαστού: «Επιτίθεται» σε 1 στις 2 Ελληνίδες που νοσούν σε νεαρές ηλικίες - Και το 2040;Καρκίνος μαστού: «Το βρήκαμε νωρίς, σωθήκατε» λέει ο χειρουργός γυναικολόγος Μιχάλης Φιλιππίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα