Σχέδια της Χαμάς για στρατιωτική βάση στην Τουρκία

, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μυστική βάση στην Τουρκία σχεδίαζε να δημιουργήσει η Χαμάς προκειμένου να συντονίζει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «TIMES» που επικαλείται έγγραφα τα οποία βρέθηκαν από τις «Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» (IDF)

στην οικία του Hamza Abu Shanab, στενού συνεργάτη του Yahya Sinwar (Γιαχία Σινουάρ) ηγέτη της Χαμάς.

Τα έγγραφα είχαν τίτλο ”Ίδρυση βάσης στην Τουρκία” και σε αυτά όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

″Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δράσουμε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων που θα αποτελέσουν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας κλάδος ασφαλείας στο εξωτερικό, ο οποίος θα είναι σε θέση να διεξάγει αποστολές συλλογής πληροφοριών αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για ένα τριετές πλάνο στο οποίο περιγράφεται η δημιουργία πολλών στρατιωτικών πυρήνων και καταφυγίων (safe houses) σε πολλές χώρες.

Επιπλέον βάσει των εγγράφων η Χαμάς στο σχέδιό της προβλέπει τη στρατιωτική εκπαίδευση διαφόρων πυρήνων στο εξωτερικό με στόχο το σχεδιασμό και την εκτέλεση δολιοφθορών και δολοφονιών.

Ως στόχοι ορίζονται στελέχη της Μοσάντ αλλά και Ισραηλινοί, προσωπικότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν οι TIMES έχει αναφορές για το πως θα χρηματοδοτηθεί η βάση στην Τουρκία και περιγράφει τους τρόπους για σαμποτάζ ισραηλινών πολεμικών πλοίων ή τη διεξαγωγή απαγωγών.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται απλά για σχέδια ή έχει ήδη υπάρξει υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε στην Αγκυρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτήρισε την ισλαμιστική Χαμάς εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση ενώ αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές της Χαμάς νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία (στο βίντεο μετά το 25 λεπτό).

Η Χαμάς κατασκοπεύει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Εν τω μεταξύ ένα άλλο δημοσίευμα των NY TIMES αυτή τη φορά, αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επόπτευε επί χρόνια μια μυστική αστυνομική δύναμη στη Γάζα, η οποία παρακολουθούσε καθημερινούς Παλαιστίνιους και δημιουργούσε φακέλους για νέους, δημοσιογράφους και όσους αμφισβητούσαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και ένα πλήθος εσωτερικών εγγράφων που εξέτασαν οι New York Times.

Η μονάδα, γνωστή ως Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, στηριζόταν σε ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους ανέφεραν τους ίδιους τους γείτονές τους στην αστυνομία. Άνθρωποι κατέληγαν σε φακέλους ασφαλείας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ή ασκούσαν δημόσια κριτική στη Χαμάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρχεία υποδηλώνουν ότι οι αρχές παρακολουθούσαν ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν διατηρούσαν αισθηματικές σχέσεις εκτός γάμου.

Τα έγγραφα δόθηκαν στους ΝΥTimes από αξιωματούχους της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν κατασχεθεί σε επιδρομές στη Γάζα.

Οι δημοσιογράφοι πήραν στη συνέχεια συνεντεύξεις από άτομα που κατονομάζονται στα αρχεία. Οι άνθρωποι αυτοί αφηγήθηκαν βασικά γεγονότα, επιβεβαίωσαν βιογραφικές πληροφορίες και περιέγραψαν δοσοληψίες με τις αρχές που ταυτίζονταν με τους απόρρητους φακέλους. Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών δήλωσε ότι γνώριζε για αρχεία που περιέχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.



Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδια, Χαμάς, Τουρκία,schedia, chamas, tourkia