Αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει η Razer για τον τρόπο που διαφήμισε το Zephyr RGB

11:50 2/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Ανακριβείς έκρινε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου τους ισχυρισμούς ότι το αξεσουάρ παρείχε προστασία κατά το πρότυπο Ν95.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) διέταξε τη Razer να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους αγόρασαν τη μάσκα Razer Zephyr RGB, η οποία υποτίθεται πως παρείχε προστασία κατηγορίας Ν-95, ισχυρισμός που όπως αποδείχτηκε δεν ίσχυε.

Η FTC αποφάνθηκε ότι

η Razer προώθησε το συγκεκριμένο αξεσουάρ κατά τρόπο που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η εταιρία έκανε λόγο για μάσκες κατηγορίας Ν-95 (πρότυπο που εφαρμόζεται συνήθως σε μάσκες για χειρουργική χρήση) όμως το αξεσουάρ δεν πέρασε από καμία τέτοια διαδικασία πιστοποίησης, με την εταιρία να αλλάζει τα ψιλά γράμματα στην ιστοσελίδα της το 2022, ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

Ο Σαμ Λιβάιν, Διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι επιχειρήσεις αυτές ψευδώς ισχυρίζονταν, μεσούσης της πανδημίας, ότι οι μάσκες προσώπου που διέθεταν ήταν ισοδύναμες εκείνων που έφεραν πιστοποίηση κατά το πρότυπο Ν-95" και ότι η Razer  έπαψε να διαφημίζει ψευδώς το προϊόν μόνο όταν ξέσπασε σάλος από καταναλωτές και αρνητικά σχόλια στον τύπο.

Το Razer Zephyr πωλούταν έναντι 100 δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 11.000 καταναλωτές δικαιούνται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Το προϊόν διατιθόταν διαδικτυακά στις ΗΠΑ και μέσω τριών καταστημάτων την έδρα της Razer, τη Σιγκαπούρη, όπου, σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, οι μάσκες ξεπουλούσαν.

Παρότι τα φίλτρα δεν παρείχαν την υποσχόμενη προστασία, τουλάχιστον οι χρήστες έπαιρναν αρκετά με τις αγορές τους. Το βασικό πακέτο περιείχε 30 φίλτρα, με το καθένα να διαρκεί για περίπου τρεις ημέρες, οπότε θα μπορούσε κανείς να είναι καλυμμένος για 90 ημέρες πριν χρειαστεί να επενδύσει σε πακέτα φίλτρων, που πωλούνταν έναν 10 δολαρίων έκαστο. Νωρίτερα, όμως, το προϊόν είχε αποσυρθεί διακριτικά από την αγορά. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας, δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αναφορά στο Razer Zephyr.

Κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, η Razer δήλωσε τα εξής: "Διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της FTC και δεν αναγνωρίσαμε καμία υπαιτιότητά μας, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ουδέποτε ήταν πρόθεσή μας να παραπλανήσουμε τους καταναλωτές, και επιλέξαμε να διευθετήσουμε εξωδικαστικά το ζήτημα ώστε να αποφύγουμε την αναστάτωση μιας δικαστικής διαμάχης, συνεχίζοντας να εστιάζουμε στο να δημιουργούμε σπουδαία προϊόντα για τους gamers. Στη Razer νοιαζόμαστε απεριόριστα την κοινότητα μας και πάντοτε επιζητούμε να παρουσιάσουμε τεχνολογίες με νέους, επίκαιρους τρόπους".

"Το Razer Zephyr σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια διαφορετική, καινοτόμο προστασία του προσώπου στην κοινότητα", συνεχίζει η δήλωση της εταιρίας. "Εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, η Razer αυθόρμητα ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι ο Zephyr δεν ήταν μάσκα κατηγορίας Ν-95, τερμάτισε τις πωλήσεις και επέστρεψε τα χρήματα στους πελάτες".


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα