Σημαντικό αριθμό ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη απέσπασε η Apple από τη Google

16:34 1/5/2024 - Πηγή: Insomnia

O τεχνολογικός κολοσσός προχωρά παράλληλα στην ίδρυση εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης με άγνωστο αντικείμενο, στην Ευρώπη.

Η Apple ενισχύει συστηματικά την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης το τελευταίο διάστημα, καθώς προσλαμβάνει δεκάδες ειδικούς από ανταγωνίστριες εταιρίες όπως η Google, ενώ σχεδιάζει την ίδρυση ερευνητικού εργαστηρίου με άγνωστο μέχρι στιγμής αντικείμενο στη Ζυρίχη. Οι προσπάθειες του τεχνολογικού κολοσσού να ενδυναμώσει την παρουσία

του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να αναπτύξει τέτοιες δυνατότητες που θα αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς και θα τονώσουν τις πωλήσεις των συσκευών της, προκειμένου να ανταγωνιστεί εταιρίες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon.

Όπως φαίνεται, η Apple εστίασε ιδιαίτερα στο να δελεάσει ταλαντούχους εργαζομένους της Google, καθώς τουλάχιστον 36 ειδικοί εντάχθηκαν στην εταιρία από τη στιγμή που προσελήφθη ο Τζον Τζιαναντρέα, κορυφαίο στέλεχος της Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το 2018. Παρότι η πλειοψηφία της ομάδας αυτής έχει έδρα την Καλιφόρνια και το Σιάτλ, η εταιρία έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία και στη Ζυρίχη, το λεγόμενο Vision Lab, μετά την εξαγορά δύο τοπικών εταιριών με ειδίκευση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εργαζόμενοι στη Ζυρίχη συμμετέχουν στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ενσωματώνουν γραπτές και οπτικές πληροφορίες προκειμένου να σχηματίσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, αντίστοιχα με την τεχνολογία πίσω από το GhatGPT της OpenAI. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Apple τηρεί ασυνήθιστη σιγή ιχθύος ως προς τα σχέδιά της για την τεχνητή νοημοσύνη, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της ανακοινώνουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στον τομέα αυτό.

Άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η Apple εστιάζει στην ενσωμάτων μοντέλων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε φορητές συσκευές, γεγονός που θα επέτρεπε σε chatbot και εφαρμογές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη να τρέξουν με τον υλικό εξοπλισμό και το λογισμικό κινητών τηλεφώνων, αντί να βασίζονται σε υπηρεσίες cloud. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι καταναλωτές με τις συσκευές τους.

Το ενδιαφέρον της Apple για την τεχνητή νοημοσύνη μετρά περισσότερο από μία δεκαετία, με προϊόντα όπως η Siri αλλά και αντίληψη που είχε από νωρίς η εταιρία για τις προοπτικές των νευρωνικών δικτύων. Η εξαγορά της Perpetual Machines το 2016 και η πρόσληψη διακεκριμένων ειδικών στην ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων, όπως του Ρουσλάν Σαλακουντίνοφ και φοιτητών του Τζέφρεϊ Χίντον επιβεβαίωναν την απόφαση της Apple να προωθήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Πλέον, η ηγετική ομάδα της εταιρίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αποτελείται από πρώην στελέχη της Google, μεταξύ των οποίων ο Σάμι Μπέντζιο και ο Ρούομινγκ Πανγκ, που ηγήθηκαν της έρευνας της Apple πάνω στα θεμελιώδη και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Παράλληλα, η Apple έχει προχωρήσει στην εξαγορά περίπου δώδεκα εταιριών τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δέκα χρόνια, εστιάζοντας σε εφαρμογές πάνω στην αναγνώριση εικόνας και βίντεο, την επεξεργασία δεδομένων, τις δυνατότητες αναζήτησης και την επιμέλεια μουσικού περιεχομένου. 

Καθώς η Apple συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως την ανάγκη για ισχυρότερους επεξεργαστές, με αυξημένη μνήμη, προκειμένου να διαχειρίζονται τους τεράστιους όγκους δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που θα τρέχουν από συγκεκριμένες συσκευές. Εκτός αυτού, η τάση των γλωσσικών μοντέλων να παρουσιάζουν ανακριβείς ή προβληματικές απαντήσεις έχει οδηγήσει την Apple στο να υιοθετήσει συντηρητικότερη προσέγγιση στη διάθεση λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά τα όσα ετοιμάζει η Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο επερχόμενο Worldwide Developers Conference, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπου η εταιρία αναμένεται να παρουσιάσει αναβαθμίσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη Siri, καθώς και νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν πλήρως τα δεδομένα για το μέσο χρήστη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα