Η θρυλική Porsche 911 περνά στην υβριδική εποχή

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο μοντέλο που έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με το όνομα Porsche πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.

Η Porsche ετοιμάζεται να παρουσιάσει την υβριδική Porsche 911, ο βενζινοκινητήρας της οποίας υποστηρίζεται από τουλάχιστον έναν ηλεκτροκινητήρα. Η παρουσίαση θα γίνει στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, στις 28 Μαΐου.

Η

κίνηση αυτή συνιστά σημαντικό βήμα στην εξέλιξη ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα σπορ αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να βοηθήσει στην αποδοχή των ηλεκτροκινητήρων στις περισσότερες κατηγορίες οχημάτων. Δεδομένου του ότι σε γενικές γραμμές αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη ενέργεια, χωρίς εκπτώσεις σε επίπεδο επιδόσεων, τα υβριδικά μοντέλα έχουν διεισδύσει σε πολλές κατηγορίες. Η Porsche, άλλωστε, ήδη διαθέτει υβριδικά μοντέλα, όπως το Cayenne e-Hybrid SUV και το τετράθυρο Panamera e-Ηybrid, όμως μια υβριδική 911 είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Ελάχιστα αυτοκίνητα είναι τόσο συνυφασμένα με τους βενζινοκινητήρες όσο η 911 και ελάχιστες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι τόσο συνυφασμένες με ένα συγκεκριμένο μοντέλο όσο η Porsche με την 911. Παρότι η Porsche πουλά πλέον πολλά περισσότερα SUV από ό,τι σπορ οχήματα, η 911 παραμένει το αδιαμφισβήτητο βασικό μοντέλο της εταιρίας. Ακόμη και τα SUV μοντέλα της Porsche, το Macan και το Cayenne, με τα στρογγυλεμένα άκρα και τα καμπύλα καπό, παραπέμπουν ξεκάθαρα στο σχεδιασμό της 911.

Η Porsche διαθέτει επίσης στην αγορά πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, το Taycan και το νέο Macan Electric SUV. Όμως, στελέχη της εταιρίας είχαν δηλώσει ότι η 911 θα ήταν η τελευταία Porsche που θα κατέληγε πλήρως ηλεκτρική, καθώς ο σχεδιασμός της είναι απόλυτα ξεχωριστός και απαραίτητος για την ταυτότητα της Porsche. Αφαιρώντας τον κινητήρα από το πίσω μέρος -το στοιχείο δηλαδή αυτό που προσδίδει στο αυτοκίνητο το χαρακτηριστικό του σχήμα και την ιδιαίτερη οδηγική αίσθηση- τι είναι αυτό που καθιστά το μοντέλο μια 911; Αυτή η νέα υβριδική πρόταση είναι ό,τι κοντινότερο μπορεί να παρουσιάσει η Porsche σε μια ηλεκτρική 911, χωρίς να αναμετρηθεί με τέτοιου είδους φιλοσοφικά ερωτήματα.

Η υβριδική 911 έχει συμπληρώσει ήδη σχεδόν 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών σε πίστες και δημόσιους δρόμους, σε διάφορα κλίματα, σύμφωνα με την Porsche, όμως πρακτικότερες λεπτομέρειες δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν το τέλος του μήνα. Για παράδειγμα, η Porsche δεν θέλησε να πει κατά πόσο το αυτοκίνητο θα είναι plug-in hybrid, όπως τα προηγούμενα και υφιστάμενα υβριδικά μοντέλα της εταιρίας. Η Porsche είχε την τάση να προκρίνει τα plug-in hybrids, κυρίως γιατί οι ισχυρότερες μπαταρίες τους ενίσχυαν τις επιδόσεις.

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η υβριδική 911 είναι σαφώς ταχύτερη από την υφιστάμενη, αμιγώς βενζινοκίνητη 911. Οδηγός δοκιμών της Porsche κατόρθωσε να ολοκληρώσει με την υβριδική έκδοση ένα γύρο στην περίφημη πίστα του Νούρμπουργκρινγκ μέσα σε 7 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα, δηλαδή 8,7 δευτερόλεπτα ταχύτερα από ό,τι μια συγκρίσιμη υφιστάμενη βενζινοκίνητη 911. Ο ταχύτερος χρόνος συντείνει στο ότι η υβριδική 911 αποδίδει μεγαλύτερη ιπποδύναμη, χάρη στη συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα. Το Νούρμπουργκρινγκ είναι μια απαιτητική πίστα, γεμάτη στροφές, επομένως ο ταχύτερος χρόνος δείχνει πως ο χειρισμός του αυτοκινήτου δεν επηρεάζεται αρνητικά από το επιπλέον βάρος των μπαταριών και των ηλεκτροκινητήρων.

Η ανακοίνωση της νέας υβριδικής έκδοσης έρχεται περίπου 60 χρόνια αφότου η Porsche παρουσίασε την 911. Η πρώτη 911 έκανε το ντεμπούτο της το 1963, όμως πέρασε σε γραμμή παραγωγής ένα χρόνο αργότερα. Ήταν μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη εκδοχή του αρχικού μοντέλου της Porsche, της 356.

Και τα δύο μοντέλα, τα οποία παρέμειναν σε παράλληλη παραγωγή για λίγα μόλις χρόνια, διέθεταν μικρά πίσω καθίσματα και κινητήρες τοποθετημένους πίσω από τους οπίσθιους τροχούς. Η διάταξη ήταν παρόμοια με εκείνη του θρυλικού "Σκαραβαίου", τον οποίο είχε σχεδιάσει ο Φέρντιναντ Πόρσε ο Πρεσβύτερος, πατέρας του Φέρντιναντ "Φέρι" Πόρσε, ο οποίος δημιούργησε την 356. Ο γιος του Φέρι, ο Φέρντιναντ "Μπούτζι" Πόρσε, εργάστηκε πάνω στο σχεδιασμό της 911, που βασίστηκε στο σχήμα "δακρύου" της 356. Η φόρμα αυτή, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο στενάχωρων πίσω καθισμάτων, παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια, από όταν παρουσιάστηκε το αρχικό μοντέλο. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα