Κυρανάκης για Κτηματολόγιο: Στα Χανιά δεν έχουν δηλωθεί 329.000 ακίνητα – Οριστικό τέλος στις 30 Νοεμβρίου (φωτο – βίντεο)

Μετά από πολλά χρόνια παρατάσεων, οι δηλώσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο στα Χανιά βρίσκονται μόλις σε ποσοστό 40 – 45% , ενώ παραμένουν αδήλωτα περίπου 329.000 περιουσιακά δικαιώματα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 14/5 προήδρευσε σε ευρύτατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Ο κ. Κυρανάκης μαζί με στελέχη του υπουργείου και της Κτηματολόγιο ΑΕ και με την παρουσία

Βουλευτών Χανίων, άκουσε όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, από την αυτοδιοίκηση, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους κ.α. και απάντησαν αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έθεταν.

Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί το ότι η τελική προθεσμία για την δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Νοεμβρίου και όπως ανέφερε ο κ. Κυρανάκης όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει υποβάλλει δήλωση μέχρι εκείνη την ημέρα «…….είναι πάρα πολύ πιθανόν να καταλήξει τα δικαστήρια για να αποδείξει ότι έχει δίκιο και αυτό διότι με κάποιον είναι πολύ πιθανό να έρθει σε διαμάχη είτε γιατί αυτός θα δηλώσει ψευδώς με έναν λιγότερο ισχυρό τίτλο, μία λιγότερη ισχυρή αιτία, κτήσεις ενός διπλανού ακινήτου όπως βλέπουμε σε πάρα πολλές περιοχές Ελλάδος. Γι αυτό έχει σημασία και η ταχύτητα, μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Να δηλώσουμε τώρα αυτό το οποίο μας ανήκει. Είτε διότι θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος αυτό το οποίο θα μπορούσε να κάνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

…….Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η τεχνολογία λοιπόν σήμερα να προσφέρει εργαλεία τα οποία δεν είχαμε στο παρελθόν, μπορεί σήμερα όποιος μας βλέπει να μπει στο maps.ktimatologio.gr, να δει το ακίνητό του, να δει πως το έχει καταγράψει ο ανάδοχος και να κάνει δύο πράγματα. Aν συμφωνεί με αυτό που βλέπει μπορεί απλώς να το δηλώσει, αν δεν συμφωνεί μπορεί να σχεδιάσει πάνω στην εφαρμογή ή αν το θέλει πιο επαγγελματικά να ζητήσει από μηχανικό ένα τοπογραφικό διάγραμμα….»

Επιπλέον στις δηλώσεις του ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε:

«Έχουν μείνει πίσω τα Χανιά, λείπουν 329.000 περιουσιακά δικαιώματα που πρέπει ακόμη να δηλωθούν επί των ακινήτων επί της γης του νομού Χανίων. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θα διευκολύνει θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει φυσικές διαδικασίες όπως και συνολικά της αυτοδιοίκησης αλλά και της εκκλησίας η οποία επίσης έχει πολλά περιουσιακά δικαιώματα.

Παρουσιάσαμε ξανά σήμερα τον ψηφιακό χάρτη maps.ktimatologio.gr ο οποίος είναι ανοιχτός ψηφιακά και προσβάσιμος σε κάθε πολίτη και με έναν απλό τρόπο μπορεί να εντοπίσει ο κάθε ιδιοκτήτης το ακίνητο το οποίο θέλει να δηλώσει και  στη συνέχεια να το κατοχυρώσει ηλεκτρονικά προσκομίζοντας είτε τον τίτλο κτήσης του δηλαδή το συμβόλαια είτε αν δεν έχει συμβόλαιο το E9 και μία ένορκη βεβαίωση και να μπορέσει να κατοχυρώσει την περιουσία του να κατοχυρώσει στη γη του.

Σε συνεννόηση με τους βουλευτές Χανίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την κυρία Βολουδάκη και τον κύριο Μαρκογιαννάκη τους συναδέλφους μου στη βουλή και φυσικά ακολουθώντας την δέσμευση πρωθυπουργού να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο πανελλαδικά το 2025, δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 30ης Νοεμβρίου.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι γνωστό κατανοητό και σεβαστό από όλους διότι η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ευρώπη η οποία δεν διαθέτει Κτηματολόγιο…»

Ο υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε και στα βήματα τους επόμενους μήνες λέγοντας:

«Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο θα ήθελα να ακούσουν οι ξενοδόχοι της περιοχής. Έχουμε διαπιστώσει από την μελέτη που έχουμε κάνει μαζί με τον ανάδοχο ότι πάρα πολλά ξενοδοχεία ειδικά παραθαλάσσια δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους. Αυτό διακινδυνεύει τις περιουσίες τους και τους βάζει σε περιπέτειες οι οποίες είναι πραγματικά αχρείαστες.

Επίσης να πω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσει μία μεγάλη εκστρατεία επικοινωνιακή προς ενημέρωση του κόσμου επαγγελματιών και ιδιωτών και από Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει όλη την Κρήτη ένα κινητό συνεργείο συλλογής δηλώσεων το οποίο θα βοηθά και ανθρώπους σε ποια απομακρυσμένες περιοχές σε πλατείες χωριών μικρότερων δήμων για την διαδικασία των δηλώσεων, στο να μπορέσουνε κατοχυρώσουν και αυτοί τις περιουσίες τους .

Θέλω τέλος να πω προς τη δική μου γενιά τους νέους ανθρώπους τους νέους Κρητικούς ότι η κόποι μιας ζωής των γονιών και των παππούδων μας δεν πρέπει να πάνε χαμένοι. Οι περιουσίες αυτές χτίστηκαν με πάρα πολύ κόπο και εμείς μπορεί να έχουμε ακούσει από γονείς παππούδες ότι κάπου υπάρχει ένα χωράφι. Τώρα είναι η ώρα με το ψηφιακό χάρτη να το βρούμε και να το κατοχυρώσουμε γιατί η αδιαφορία δυστυχώς κοστίζει …»

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης απεύθυναν έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύσουν να τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις. Απαντήθηκαν ερωτήματα, αλλά αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις και η 30η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει όλοι μας, είτε ιδιώτες, είτε δήμοι, είτε η Εκκλησία, να δηλώσουμε τα ακίνητά μας. Η χώρα μας θα πρέπει να έχει Κτηματολόγιο, έχει κρατήσει πολλά χρόνια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε στο έργο αυτό» είπε η Σέβη Βολουδάκη.

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε: «Όσο πιο γρήγορα έχουμε ένα πλήρες Κτηματολόγιο, τόσο καλύτερο για τη χώρα που δυστυχώς είναι στην τελευταία θέση στον τομέα αυτόν. Παράταση δεν θα δοθεί, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. Είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει καμπάνια μετά τις ευρωεκλογές που θα παρακινήσει τον κόσμο να ολοκληρώσει τη διαδικασία κι εμείς οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητά τους, αλλά και τη χρησιμότητα του Κτηματολογίου».

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι …..«ήταν μια πρωτοβουλία ουσιαστική, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν, να πάρουν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα αλλά κυρίως μας έδωσε την ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία. Θα πρέπει να φροντίσουν όλοι οι πολίτες, είτε νεότεροι είτε σε μεγαλύτερη ηλικία, να δηλώσουν την όποια περιουσία τους, μέσα από την απλή διαδικασία που υπάρχει, ώστε να μπορέσουμε τοπικά, ως Χανιά αλλά και εθνικά, ως χώρα να έχουμε το Κτηματολόγιο και να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στα θέματα που αφορούν στους Δήμους ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης είπε:

«Οι δήμοι έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ακινήτων να δηλώσουν, είναι χιλιάδες. Ο κ. υπουργός κατανόησε ότι δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε αυτό το κόστος. Επίσης, η δημοτική και αγροτική οδοποιία είναι εντελώς αχαρτογράφητη και είχαμε την αποδοχή της πρότασης προς τον κ. υπουργό ότι θα μπορούμε με το τέλος της καταγραφής να έχουμε από το Κτηματολόγιο τα διανύσματα για τους δρόμους. Τρίτον, δέχθηκε, σε ό,τι αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις των δήμων με τις ένορκες βεβαιώσεις (σ.σ. για ακίνητα που δεν υπάρχουν τίτλοι) θα υπάρξει προτυποποιημένη δήλωση που θα παράσχει το υπουργείο. Όσο για τους συντοπίτες μας, είναι επίκαιρο αυτό που λέγανε πριν από δεκαετίες ότι αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».

Στην ενημερωτική συνάντηση το παρών έδωσαν οι βουλευτές Χανίων, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι της κ. Μπακογιάννη, οι Δήμαρχοι Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης, Κισάμου, Γ. Μυλωνάκης, Αποκορώνου, Χ. Κουκιανάκης και Σφακίων, Γ. Ζερβός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και υπηρεσιακοί του Δήμου Χανίων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ-ΤΔΚ, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων και του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, καθώς και αρκετός κόσμος που επιθυμούσε να λάβει γνώση για τη διαδικασία.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυρανάκης, Κτηματολόγιο, Χανιά, 329 000, – Οριστικό, 30 Νοεμβρίου,kyranakis, ktimatologio, chania, 329 000, – oristiko, 30 noemvriou