«Όνειρο είναι τα Χανιά»: Δριμεία επίθεση στην δημοτική αρχή για το ΓΠΣ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Όνειρο είναι τα Χανιά», αναφέρονται τα εξής:

«Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ο δήμαρχος Χανίων όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χαζιράκης διέδιδαν ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) είναι σε στάδιο τελικής έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως παράταξη με ειλικρίνεια ευχηθήκαμε αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, με περίσσευμα ειλικρίνειας, ευθύνης και σοβαρότητας, αναφερθήκαμε στο θέμα τόσο

σε ομιλίες και συνεντεύξεις, όσο και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αντιγράφουμε από το πρόγραμμα του συνδυασμού μας:

«Το νέο υπό εξέλιξη ΓΠΣ του Δήμου Χανίων που περιλαμβάνει τον σημερινό Δήμο Χανίων με τις τρεις Δημοτικές Ενότητες (των Χανίων, της Νέας Κυδωνίας και του Ακρωτηρίου) έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα σε βαθμό που πολλές φορές βρέθηκε την τελευταία τετραετία στο όριο ακύρωσης του συνόλου της μελέτης. Σήμερα, και ενώ οι προθεσμίες έχουν εξαντληθεί, βρίσκεται μετ’ εμποδίων στο τελικό στάδιο έγκρισης. Είναι κατεπείγον να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος Χανίων ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο.»

Μάλιστα, προχωρούσαμε και σε προτάσεις: «Με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης από το 2020 και εξής, δόθηκε στους Δήμους η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη σύνταξη Τοπικών Χωρικών Σχέδιων. Πενήντα πέντε Δήμοι κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να βάλουν μπροστά τον χωρικό σχεδιασμό τους. Ο Δήμος Χανίων δεν το έκανε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Είναι επιτακτική η ανάγκη ένταξης του Δήμου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και με σεβασμό στις αρχές του υπό έγκριση ΓΠΣ, να προχωρήσει σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια.»

Πριν «αλέκτορα φωνήσαι» βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να δικαιωνόμαστε. Δεν θέλουμε να θυμόμαστε την εκστρατεία παραπληροφόρησης και αποδόμησης της θέσης μας από μέρους της δημοτικής αρχής, και του κ. Σημανδηράκη προσωπικά, με επιχειρήματα του είδους «δεν υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια» και «τι είναι αυτά που λέτε» που αναφέρθηκαν επανειλημμένως και στη συνέντευξη («debate») στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης.

Για του λόγου το αληθές παραπέμπουμε στο video (συζήτηση μετά το 30’ λεπτό)

Δεν ζητάμε από τον κ. Σημανδηράκη να ζητήσει συγγνώμη. Ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να σέβεται τον δημοκρατικό διάλογο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Προς αυτόν ακριβώς τον στόχο, χρειάζεται να επισημάνουμε το γεγονός ότι η αντιπολίτευση του Δήμου Χανίων δεν κλήθηκε να συμμετέχει σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, μετά την άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να δοθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη αναθεώρηση του ΓΠΣ, παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών –γιατί άραγε δεν κλήθηκε και ο βουλευτής Χανίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης;–, του αντιπεριφερειάρχη, του εκπροσώπου του ΤΕΕΤδΚ και του δημάρχου Κισάμου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τον Δήμο Χανίων τι επέβαλε στη δημοτική αρχή τη μη συνεργασία και σύμπλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν τους δημότες;

Καμία φωνή και καμία δυνατότητα δεν μπορεί να περισσεύει σε έναν αγώνα που καθορίζει σε τέτοιο βαθμό το μέλλον της πόλης. Καμία πρόφαση δεν είναι αρκετή για να κρατά το σύνολο των εκπροσώπων των πολιτών μακριά από τη δημοκρατική και συλλογική διαβούλευση. Η παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» δηλώνει ότι με όλες της τις δυνάμεις θα συνεχίσει να προωθεί και να διαφυλάσσει τα προτάγματα των αγώνων των πολιτών και από κάθε θέση δεν θα επιτρέψει να διακυβεύεται η ποιότητα ζωής της επόμενης γενιάς δημοτών.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όνειρο, Χανιά, Δριμεία, ΓΠΣ,oneiro, chania, drimeia, gps