Συναυλία – Αφιέρωμα της Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1 η Μάη του 1944, το Σάββατο 11 Μαΐου, στο χώρο του θεάτρου στο πάρκο Μίνως στην Ιεράπετρα με το σύνθημα «Εμπνεόμαστε από τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τους 200 αλύγιστους κομμουνιστές, συνεχίζουμε τους αγώνες μέχρι την τελική νίκη»

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε

ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Προηγήθηκε, από την Κατερίνα Τιγκίρη μέλος του ΤΣ Λασιθίου της ΚΝΕ, η ανάγνωση του βιογραφικού του Ναπολέοντα Σουκατζίδη με ιδιαίτερη αναφορά στο πέρασμά του από την πόλη της Ιεράπετρας την περίοδο 1932-1935 ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα “Φέρ’το Φόκο”.

Η Κατερίνα Τιγκίρη διαβάζοντας το βιογραφικό του Ν. Σουκατζίδη μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τί ενώνει τον χώρο που διεξάγεται η σημερινή μας εκδήλωση με τον μαρτυρικό τόπο του σκοπευτηρίου της Καισαριανής; Ποιο είναι το νήμα που ενώνει εκείνη την αποφράδα μα και ηρωική Πρωτομαγιά του 1944 με τη σημερινή μέρα εδώ στην Ιεράπετρα; Μα φυσικά ένα όνομα: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ!

Πριν καταλήξει στον τοίχο της Καισαριανής είχε περάσει και από εδώ όπου εμείς σήμερα βρισκόμαστε, εργαζόμενος ως αρχιλογιστής του εργοστασίου Μίνως κατά την περίοδο1932-1935. Το πέρασμά του από την Ιεράπετρα ανεξίτηλο. Ο Σουκατζίδης στην Ιεράπετρα με το ήθος, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του, άφησε απαράγραπτα δείγματα γραφής του αυθεντικού λαικού ήθους. Πρόσφυγας ο ίδιος, γεννημένος το 1909 στην Προύσα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Αρκαλοχώρι. Σπούδασε στη Μέση Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και έγινε λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος, ήξερε Ρωσικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα. Στο διάστημα που έμεινε στην Ιεράπετρα συνδέθηκε με ανεξίτηλο πνευματικό δεσμό με την ηρωίδα Μαρία Λιουδάκη, ερωτεύτηκε την αδερφή της Χαρά την οποία και αρραβωνιάστηκε.

Στην Ιεράπετρα ο Σουκατζίδης γίνεται μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου, διδάσκει δωρεάν στα παιδιά ξένες γλώσσες, πρωτοστατεί στον αγώνα των νέων κατά της παλινόρθωσης του βασιλέα Γεωργίου και γίνεται πρόεδρος του συλλόγου Ιεραπετριτών νέων που πάλευαν κατά της παλινόρθωσης του θρόνου. Η εταιρεία Μίνως, ύστερα από πολιτικές πιέσεις, θα τον απολύσει το φθινόπωρο του 1935.

Στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου «είδε» τη φτώχια και τη δυστυχία των ανθρώπων: των χιλιάδων προσφύγων και των ντόπιων ανέργων, που ζούσαν τις φοβερές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Από νωρίς συνέδεσε τη μοίρα του με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Το 1927 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ.

Με την επιστροφή του στο Ηράκλειο από την Ιεράπετρα το φθινόπωρο του 1935 πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες, γίνεται πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου, στέλεχος του ΕΚΗ. Ήταν η περίοδος, που η μεγάλη απεργία των εργατών του Ηρακλείου, τον Αύγουστο του 1935, κατά την οποία για 3 μέρες η πόλη είχε περάσει στα χέρια τους, είχε συνταράξει συθέμελα ολόκληρη την Κρήτη, ολόκληρη τη χώρα. Παρά την τρομοκρατία που ακολούθησε από το αστικό κράτος, η εργατική τάξη δεν το έβαλε κάτω. Εκτυλίχτηκε ένα τσουνάμι μεγάλων αγώνων για ψωμί, δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, που κορυφώθηκαν με τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης 6-9 Μάη του 1936. Στις 13 Μάη κηρύχτηκε απεργία αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, με το ΕΚΗ να νεκρώνει το Ηράκλειο για ακόμα μια φορά, λίγους μήνες μετά τον Αύγουστο του 1935. Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης όπως πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με 10δες άλλα στελέχη του ΚΚΕ!

Για την πρωτοπόρα και ανυστερόβουλη δράση τους, στις 13 Ιούνη 1936 η Ασφάλεια συνέλαβε 5 κομμουνιστές προέδρους Σωματείων και στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, εκτοπίζοντάς τους στον Άϊ Στράτη. Ανάμεσά τους, το στέλεχος του ΚΚΕ Ναπολέων Σουκατζίδης, που δεν ξαναγύρισε ποτέ στο Ηράκλειο, ακολούθησε τον δρόμο της θυσίας. Τον Απρίλη του 1937 ο Σουκατζίδης φυλακίζεται στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, κάτι το οποίο αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του. Τον Απρίλη 1941 όπως και χιλιάδες άλλοι φυλακισμένοι κομμουνιστές, οι οποίοι ζητούσαν να πολεμήσουν στο μέτωπο, παραδόθηκαν στους Γερμανούς από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, μετήχθη διαδοχικά στις φυλακές των Τρικάλων, της Λάρισας και τελικά, τον Σεπτέμβριο του 1943, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.»

Στην κεντρική ομιλία ο Κοκοσάλης Αντρέας σημείωσε:

«Χρέος και τιμή αποτελεί για το Κόμμα μας, τις νέες γενιές αγωνιστών, να κρατάμε την κόκκινη κλωστή που δένει το χτες με το σήμερα. Να συνεχίζουμε τον μακρύ, δύσκολο αλλά και σίγουρο δρόμο του αγώνα που άνοιξαν με την περπατησιά τους χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές πριν από εμάς.

Μια από τις χιλιάδες τέτοιες αφορμές, με το ειδικό της όμως βάρος, είναι η Εργατική Πρωτομαγιά. Ξεχωριστή θέση κατέχει η Πρωτομαγιά του 1944. Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από εκείνη την ημέρα που 200 πρωτοπόροι αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, χορεύοντας και τραγουδώντας από το προηγούμενο βράδυ, γνωρίζοντας ότι πάνε για μάχη με τον θάνατο, στάθηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, με το κεφάλι ψηλά και ίσιο το βλέμμα μπροστά στις κάνες των ναζί εκτελεστών τους, “για να νικήσει ο άνθρωπος, για να νικήσει η λευτεριά τον πόλεμο“.

Ανάμεσα σε αυτούς, 5 Κρητικοί διαλεχτοί σύντροφοι μας: ο Νίκος Μαριακάκης από τα Χανιά, ο Θρασύβουλος Καλαφατάκης από τον Πλατανιά Χανίων, ο Μαμαλάκης από το Ρέθυμνο, ο Παναγιώτης Κορνάρος από το Σφακοπηγάδι Χανίων και ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Ιεραπετρίτισσες και Ιεραπετρίτες, έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε περήφανοι για το σύντομο αλλά βαθύ αποτύπωμα που άφησε με το πέρασμά του στον τόπο σας ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης (1932-1935).

80 χρόνια πριν, ο Σουκατζίδης με το προσωπικό του παράδειγμα έκανε ακόμα πιο βαθύ το αποτύπωμα των χιλιάδων και χιλιάδων συντρόφων μας. Έκανε το δικό μας χρέος απέναντι στο ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης ακόμα πιο αμετάκλητο: ενώ του δόθηκε η ευκαιρία από τους δήμιους του να σώσει τον εαυτό του, αυτός διάλεξε να μην ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους συντρόφους του στο δρόμο της θυσίας, εφόσον η θέση του δεν θα έμενε κενή στο εκτελεστικό απόσπασμα! Γι’ αυτό η εκτέλεση των 200 συντρόφων μας στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 και το προσωπικό παράδειγμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη συνεχίζει να εμπνέει και να εντάσσει στις γραμμές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος χιλιάδες και χιλιάδες νέους αγωνιστές στη χώρα μας και όχι μόνο!

Για αυτό ο λαός της Ιεράπετρας έχει κάθε δίκιο να νιώθει περήφανος για το πέρασμα του ήρωα του λαού Ναπολέοντα Σουκατζίδη από τα χώματα του! Για αυτό έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί η πλατεία αυτή, το πάρκο Μίνως να μετονομαστεί σε «πλατεία-πάρκο Ναπολέοντα Σουκατζίδη»! Το ΚΚΕ στηρίζει και θα πρωτοστατήσει σε αυτό το δίκαιο αίτημα, που ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές παρακαταθήκες των Γεραπετριτών!»

Συνεχίζοντας ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επικείμενη μάχη των ευρωκλογών:

«Η ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλη τη συστημική αντιπολίτευση διαφωνούν μόνο για το ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο κι αν προσπαθούν να φτιασιδώσουν το βάρβαρο πρόσωπο της ΕΕ, υπάρχει δυστυχώς γι’ αυτούς η πραγματικότητα.

Έχουν όλοι τους ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας:

Ζήσαμε τις τεράστιες καταστροφές. Δάση και περιουσίες να καίγονται, ολόκληρες περιοχές να πλημμυρίζουν. Όταν με την επίσημη βούλα της ΕΕ θυσιάζονται για τις μπίζνες και τις επενδύσεις ακόμα και περιοχές NATURA. Όταν δεν παίρνεται κανένα μέτρο πολιτικής προστασίας, όταν δεν φτιάχνονται τα αναγκαία έργα υποδομής γιατί μπαίνουν στο λογαριασμό της εγκληματικής πολιτικής του “κόστους – οφέλους”.

Όπως τα αναγκαία αντιπυρικά έργα που έχει ανάγκη εδώ η περιοχή. Αντ’ αυτών το Σάββατο 6 Απρίλη η μεγάλη πυρκαγιά άφησε πάνω από 2.000 στρέμματα καμένη γη με τις φλόγες να σταματούν στην κυριολεξία δίπλα από τον Μαύρο Κόλυμπο. Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών, άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και να προσχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπυρικά έργα σε όλο το νομό, τη στελέχωση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας.

Όπως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Αντ΄ αυτών προχωράνε με γοργούς ρυθμούς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε ανώνυμες εταιρείες. Στεκόμαστε στο πλευρό των βιοπαλαιστών παραγωγών και των λαϊκών οικογενειών της Ιεράπετρας στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού, ενάντια στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης των υδάτων και παράλληλα στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Βιώνουμε τη μεγάλη “γκριζοπράσινη μετάβαση” που σημαίνει πανάκριβη ενέργεια για τον λαό, απαξίωση ενεργειακών πόρων, διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και καταστροφή του περιβάλλοντος προς όφελος των κερδών των πράσινων κολοσσών. Αυτών που αποφάσισαν να μετατρέψουν το Λασίθι σε ηλεκτρικό εργοστάσιο και πάρκο ανεμογεννητριών!

Οι Λασιθιώτες ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν χωράει την ανάγκη του λαού για φτηνό ρεύμα και προστασία του περιβάλλοντος. Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Χανδρά, ολόκληρης στης Σητείας, του Οροπεδίου, της Ελούντας και της Ιεράπετρας ενάντια στην επέλαση των πράσινων κορακιών, για την προστασία του περιβάλλοντος και ρεύμα φτηνό για το λαό! Των κατοίκων της Ιεράπετρας για προστασία και πρόσβαση της Χρυσής προς όφελος του λαού και των επισκεπτών, ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης της, επειδή κάποιοι βλέπουν διαφόρων ειδών επενδυτικές ευκαιρίες!

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λασιθίου είναι μέρος της στρατηγικής της ΕΕ και αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ζυγίζουν την ζωή του λαού με βάση οικονομικούς δείκτες και την λογική κόστος – όφελος. Οι επιπτώσεις της πολιτικής τους είναι τραγικές: πρόσφατος είναι ο χαμός νέων ανθρώπων σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο. Το ΚΚΕ είναι σταθερά στο πλευρό του λασιθιώτικο λαού για άμεση στελέχωση ΟΛΩΝ των νοσοκομείων του νομού, των ΚΥ και των ΠΙ. Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το σημαντικό βήμα που έγινε στις 28 Μάρτη στο Σεληνάρι, βήμα ενότητας και κοινής δράσης που συνεχίζει να δίνει αποστομωτική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των στελεχών της να διχάσουν τις πόλεις του Λασιθίου με στόχο το “διαίρει και βασίλευε”, όπως διαχρονικά έκαναν όλες οι κυβερνήσεις

Μετράμε πως θα βγάλουμε τον μήνα καθώς ο ανταγωνισμός, η απελευθέρωση όλων των αγορών και η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν φέρνει ευημερία για όλους, καλούς μισθούς στους εργαζόμενους, χαμηλές τιμές για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα για τον καταναλωτή και εγγυημένες τιμές και εισόδημα για τον αγρότη. Αντ΄ αυτού βλέπουμε να φταρνίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές και να παθαίνει κυριολεκτικά πνευμονία ο βιοπαλαιστής παραγωγός εδώ στην Ιεράπετρα.

Όλα αυτά αποτελούν την αντιλαϊκή πολιτική σταθερότητα που θέλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού η ΝΔ και που αποδεικνύεται μια περιπέτεια δίχως τέλος για τον λαό.

Αποτελούν την αντιλαϊκή ευρωπαϊκή κανονικότητα και τα κεκτημένα της ΕΕ από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ 1, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ 2 μας λένε ότι τάχα μου μας απομακρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη αφορά όλο τον λαό, τη νεολαία κι είναι σαφές κι αμείλικτο.

Απαντάμε, στέλνουμε μήνυμα και ψηφίζουμε με σαφήνεια.

Μόνο το ΚΚΕ σπάει την ομερτά των άλλων κομμάτων. Διεκδικεί η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Να πάψει η αποστολή οπλισμού στο καθεστώς του Ζελένσκι. Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

Μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ ξέρεις τι ψηφίζεις, ξέρεις ότι η ψήφος σου θα παραμείνει ΚΚΕ.

Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στα μεγάλα συμφέροντα. Γι’ αυτό είναι μπροστά στους αγώνες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού και τη νεολαίας. Αποκαλύπτοντας έγκαιρα τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και ρίχνοντας όλες του τις δυνάμεις για να αποκρούεται η αντιλαϊκή καταιγίδα.

Συνεχίζουμε, βάζουμε τα δυνατά μας! Βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της μεγάλης πολιτικής εκλογικής μάχης που δίνει το Κόμμα μας. Μάχη κρίσιμη για την επόμενη μέρα, για την προοπτική της πάλης του λαού.

Μεταφέρουμε παντού το κάλεσμα. Δίνουμε τη μάχη να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Δυναμώνουμε στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά το ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Με πιο δυνατό ΚΚΕ για πιο ισχυρούς αγώνες αντεπίθεσης, αντίπαλο δέος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης».

Keywords
ΚΚΕ, μαη, μαΐου, κρητη, κνε, πρωτομαγια, ναπολεων, ηρακλειο, εταιρεία, απεργια, θεσσαλονικη, δραση, χρεος, χανια, συριζα, ΠΑΣΟΚ, natura, σημαίνει, ηλεκτρικος, βασεις, ελλαδα, βιογραφικο, μετρο, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, δυνατα, βημα, δουλεια, δωρεαν, εμπορικη, ιεραπετρα, ισραηλ, κνε, περιοδος, πνευμονια, ρεθυμνο, ρωσικα, σημερινη, ψωμι, αγωνες, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αποζημιωση, αφορμη, βλεμμα, βραδυ, γαλλικα, γερμανικα, γεωργιου, γινεται, δεος, διαστημα, δυστυχως, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ευημερια, ευθυνη, ζωη, ζοφερη, η πρασινη, θρασυβουλος, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λασιθι, λευτερια, μαυρο, μαΐου, μηνες, μοιρα, μικρασιατικη καταστροφη, μαρια, ναζι, ναπολεων, νεολαια, νημα, νοσοκομεια, παντα, οικογενεια, ομερτα, ονομα, οφελος, παιδια, πρασινη, ρευμα, σαββατο, σιγουρο, σχεδια, τιμη, τσουναμι, φυσικα, φθινοπωρο, φορα, χερι, χαρα, χωματα, αφορμες, αγορες, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ειδη, ενωση, φυλακες, γλωσσες, χωρα, κλωστη, μια φορα, μπροστα, natura, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα