Διαγνωστικά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για το clawback

Παρατείνουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αυτή την εβδομάδα, ενάντια στις υποχρεωτικές περικοπές

Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, οι οποίες είχαν αρχίσει την περασμένη Τετάρτη, με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς να διαμαρτύρονται για τις περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματα των επιχειρήσεων μέσω των επιστροφών (clawback), τη στιγμή που οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ!

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τηλεδιάσκεψης του

κλάδου, στην οποία συμμετείχαν και ψήφισαν 587 άτομα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (85%) η απόφαση για την παράταση και αυτήν τη εβδομάδα των κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο για τις υποχρεωτικές επιστροφές και τις εκπτώσεις (rebate). Οπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί, εναντιώνονται στην αποστραγγιστική πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από το 2012 ως σήμερα και η οποία περικόπτει το 60% των εισοδημάτων τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους σε μαρασμό και κλείσιμο.

Οπως έγινε γνωστό, οι κινητοποιήσεις καλύπτονται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των γιατρών, απέναντι στην απειλή του ΕΟΠΥΥ ότι θα διακόψει τις συμβάσεις των διαγνωστικών κέντρων που δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, λόγω των κινητοποιήσεων! Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του, «η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει».

Yπέρογκα χρέη

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί που εργάζονται στα εργαστήρια, ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 12 έτη συνεχώς καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις που γίνονται στον κλειστό και ελλειμματικό προϋπολογισμό του, με αποτέλεσμα να τα φορτώνει με υπέρογκα χρέη, που οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων και σε αδυναμία συνταξιοδότησης! «Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασής τους!» τονίζουν.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι έως το 2014 η συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από 25% έως 40%, ενώ σήμερα μόλις στο 15%, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις, που με τη σειρά του τους μετακυλίει το βάρος και με τα διαγνωστικά κέντρα, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, να οφείλουν 1,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα μιλούν για ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος, το οποίο καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους: «Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού είτε σε αύξηση ψευδή, τεχνητή. Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το κράτος για την αντιμετώπισή τους. Στην πρώτη περίπτωση αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν. Ενα υπέρογκο τεχνητό χρέος, το οποίο καλούμαστε να αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας με υφαρπαγή των εισοδημάτων μας και το οικονομικό μας θρίλερ να συνεχίζεται αμείωτο».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις κινητοποιήσεις των γιατρών που εργάζονται στις κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα συμμετέχουν η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η Ενωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ενωση Εργαστηριακών Ιατρών Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, ενώ στο κείμενο που υπογράφουν όλοι οι παραπάνω σύνδεσμοι και ενώσεις υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να εγκαλούνται για τις κινητοποιήσεις τους έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας όλων των κακοδαιμονιών που επιβαρύνουν τον κλάδο, απαιτώντας παράλληλα το ποσοστό του clawback που θα πληρώνουν να μην ξεπερνά το 5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαγνωστικά, Συνεχίζουν,diagnostika, synechizoun