«Δωράκι» από το Μαξίμου στην GPO

Της έδωσαν με απευθείας ανάθεση έργο 24.800 ευρώ τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις κάλπες

Ακόμα μία φορά η κυβέρνηση βρίσκει τρόπο να δίνει λύσεις -και προεκλογικό χρήμα- εκεί όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Τρία και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου περί οπτικοακουστικών και ραδιοτηλεοπτικών ζητημάτων, αποφάσισε να μοιράσει με απευθείας ανάθεση 24.800 ευρώ στην εταιρία δημοσκοπήσεων GPO!

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε από την προεδρία της κυβέρνησης και τη Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση

θα διενεργηθεί για να ανιχνευθεί τι θεωρεί η κοινή γνώμη ως «μείζονα γεγονότα», ώστε αυτά να μεταδίδονται «ελεύθερα», και όχι από συνδρομητικά κανάλια στην τηλεόραση.
Δημοσκοπήσεις αυτής της φύσεως δεν μπορούν να θεωρηθούν ασυνήθιστες. Ομως, το τάιμινγκ είναι εξόχως περίεργο, δηλαδή η ανάθεση να γίνεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και, μάλιστα, απευθείας και διά συνοπτικών διαδικασιών.

Η απευθείας ανάθεση δόθηκε στην GPO με την απόφαση της 16ης Μαΐου 2024, που κοινοποιήθηκε στη «Δι@ύγεια». Και βασίζεται στον νόμο του Φεβρουαρίου 2021, που αναφέρει:

1. «Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν, κατ’ αποκλειστικότητα, εκδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία, κατά τρόπο ώστε μια σημαντική μερίδα του κοινού να εμποδίζεται να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αυτές μέσω ολικής ή μερικής ζωντανής ή αναμεταδιδόμενης κάλυψης σε δωρεάν τηλεοπτικό πρόγραμμα».

2. «Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν, κατ’ αποκλειστικότητα, εκδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως μείζονος σημασίας από άλλα κράτη-μέλη, κατά τρόπο ώστε μια σημαντική μερίδα του κοινού σε αυτά να εμποδίζεται να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αυτές μέσω ολικής ή μερικής ζωντανής ή αναμεταδιδόμενης κάλυψης σε δωρεάν τηλεοπτικό πρόγραμμα».

Ειδικά, όμως, στα αθλητικά γεγονότα, που αποτελούν και το σημαντικότερο διακύβευμα στα «γεγονότα μείζονος σημασίας» και που πρέπει να μεταδίδονται «ελεύθερα», τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί για τα περισσότερα εξ αυτών από τις αρμόδιες αθλητικές Αρχές, τους διεθνείς τηλεοπτικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, η κυβέρνηση, αν και δεν ασχολήθηκε με το θέμα επί μία τριετία, αποφάσισε τώρα να… θυμηθεί αυτήν την κατά κάποιον τρόπο… εκκρεμότητα, ώστε να «ξεπετάξει» ακόμα μία απευθείας ανάθεση. Τυχαία, βεβαίως βεβαίως, λίγο πριν από την ευρωκάλπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα