Τελωνεία: Προχωρά η ψηφιοποίηση

Στόχος, η πρόληψη και η καταστολή του λαθρεμπορίου σε πετρελαιοειδή, καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα

Με ένα νέο σύγχρονο εργαλείο για την πρόληψη και την καταστολή του λαθρεμπορίου φιλοδοξεί να ενισχύσει η Πολιτεία τα τελωνεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε το έργο «Σύστημα Παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών», συνολικού προϋπολογισμού 108.898.288 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση, για την ΑΑΔΕ

και ειδικότερα για την Τελωνειακή Υπηρεσία, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και τελωνεία λιμένων της χώρας, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της ελληνικής επικράτειας. Στόχος, η πρόληψη και η καταστολή του λαθρεμπορίου -ειδικά στους τομείς των προϊόντων που επιβαρύνονται με Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ήτοι πετρελαιοειδή, καπνικά και αλκοολούχα, και φόρους κατανάλωσης (καφές, ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.λπ.) μέσω του ολοκληρωμένου ελέγχου της διακίνησης των μέσων μεταφοράς τους.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος θα συμβάλει στη διεύρυνση της επιχειρησιακής δυνατότητας για την επιτήρηση των εμπορευματικών ροών στο σύνολο της επικράτειας, με έμφαση στις επικίνδυνες για την εκδήλωση παραβατικότητας ζώνες (χερσαία σύνορα, λιμάνια, κεντρικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι), όπως αυτές διαμορφώνονται στη βάση των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας, σε συνδυασμό και με τη φορολογική πολιτική των όμορων κρατών (ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων σε σημαντικούς από πλευράς εμπορευματικής κίνησης οδικούς άξονες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στη διακίνηση προϊόντων ΕΦΚ, π.χ. διακίνηση από και προς Βουλγαρία και Ιταλία).

Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση. Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου, θα ελέγχονται μέσω του Κέντρου Επιχειρησιακού Θαλάμου η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κτλ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται πληροφορία μέσω διαλειτουργικότητας και από τις διελεύσεις μέσω των σταθμών διοδίων, που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Στους παραπάνω σταθμούς διοδίων θα δραστηριοποιούνται και οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου, που θα είναι εφοδιασμένες με κινητά x-Rays νέας τεχνολογίας, με φορητές κάμερες ALPR και πλάστιγγες για ζύγιση κατά άξονα των ύποπτων φορτηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα