Ψεύδη για τα όρια συνταξιοδότησης

Αν και η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι δεν επίκειται αύξηση, «ξέχασε» ότι αυτή είναι αναπόφευκτη μετά το 2027

Για πολλοστή φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διέψευσε ότι επίκειται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν -αρκετές φορές- να πουν τόσο η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου είναι ότι η αύξηση είναι αναπόφευκτη από το 2027 και έπειτα.

Ο λόγος είναι ο ασφαλιστικός νόμος 3863 του 2010 (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου), που προέβλεψε τη διασύνδεση του ορίου ηλικίας με το προσδόκιμο

ζωής και, μάλιστα, με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Οι αυξήσεις στα όρια που ακολούθησαν με τους επόμενους μνημονιακούς νόμους έφεραν το γενικό όριο στα 67 χρόνια ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η πανδημία «φρέναρε» την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν αυξηθεί έκτοτε τα όρια ηλικίας, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα γίνει στα μέσα του 2026, οπότε θα ληφθεί η σχετική απόφαση, για να ισχύσει από τις αρχές του 2027.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου επανέλαβε σε συνέντευξή της στο Open ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αυτή τη στιγμή. Καμία. Δεν γίνεται καμία συζήτηση ούτε στο υπουργείο Εργασίας ούτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Είμαστε στον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, παρά τη δημογραφική κρίση, έχουν γίνει αρκετά βήματα, έτσι ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο».

Τα σενάρια

Με βάση σενάρια που επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από τα 62 έτη σήμερα θα πάει στα 63 έτη και πέντε μήνες, ενώ τα 67 έτη στα 68,5 έτη, αν και όλα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat (Ageing Report 2024), για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύεται αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά έναν μήνα περισσότερο, στα 68,6 και στα 63,6 έτη, για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 έτη μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία (67 και 64 έτη). Τα χαμηλότερα όρια ηλικίας έχουν η Τσεχία (63,9 και 60 έτη), η Λιθουανία και η Μάλτα (63 και 61 έτη) και η Εσθονία (64,4 και 59,2 έτη).

Keywords
Τυχαία Θέματα