Μεταποίηση: Ισχυρή αύξηση της παραγωγής-Υψηλό 2,5 ετών στις νέες παραγγελίες

21:36 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας συνέχισε να υποδεικνύει ισχυρή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® της S&P Global.

Αν και ελαφρώς ηπιότερες, οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν ισχυρές και έντονες με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Παράλληλα, οι συνθήκες ζήτησης από τους ξένους πελάτες ενισχύθηκαν, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το Νοέμβριο του 2021.

Όπως

αναφέρεται στην έκθεση της S&P Global, η διαρκής άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε τις προσλήψεις και την αγοραστική δραστηριότητα σε όλο το εύρος του τομέα, ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν η πιο έντονη των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων, καθώς η χρήση εισροών και τελικών ειδών για τη συμπλήρωση της παραγωγής και των πωλήσεων υπερέβη τις απαιτήσεις αναπλήρωσης, εν μέρει λόγω των περαιτέρω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί αύξησης του κόστους εισροών και των τελών παραγωγής αυξήθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) της S&P Global για τη μεταποίηση στην Ελλάδα υποχώρησε στις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο, από 56,9 μονάδες του Μαρτίου.

Αν και πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών, η τελευταία μέτρηση σηματοδότησε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα και ήταν μεταξύ των δριμύτερων σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Στην απότομη συνολική άνοδο συνέβαλε η ισχυρή αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Απρίλιο.

Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ήταν ο δεύτερος ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η συνεχής αύξηση των νέων πωλήσεων στήριξε την ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες επισήμαναν την εντονότερη ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν για 15ο συνεχή μήνα τον Απρίλιο.

Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι επιχειρήσεις ανέφεραν συνεχές ενδιαφέρον για τα βιομηχανικά αγαθά.

Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή στήριξε την άνοδο των νέων πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στις ελληνικές βιομηχανίες αυξήθηκε με εντονότερο ρυθμό τον Απρίλιο, καθώς οι μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής ενθάρρυναν τις προσλήψεις.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και ήταν ο πιο έντονος από τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρόλο που τα ανεκτέλεστα έργα μειώθηκαν για ένατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, οι Έλληνες παραγωγοί κατέγραψαν την πιο αργή πτώση των ανεκτέλεστων εργασιών στην τρέχουσα περίοδο συνεχούς μείωσης.

Η μείωση ήταν μόνο οριακή, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών άσκησε πίεση στην παραγωγική ικανότητα.

Επιπλέον, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αύξησαν περαιτέρω τις αγορές εισροών τους σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα αποθέματα, τα οποία εξαντλήθηκαν και πάλι για να συμπληρώσουν την παραγωγή.

Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο και πλέον ετών, καθώς τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν με εντονότερους ρυθμούς.

Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, καθώς οι επιδόσεις των προμηθευτών επιδεινώθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα, λόγω της αναδρομολόγησης των παραδόσεων που κανονικά περνούσαν από τη διώρυγα του Σουέζ.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε έντονο βαθμό, παρότι οι καθυστερήσεις ήταν οι λιγότερο σημαντικές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το 2024. Ως εκ τούτου, οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.

Ο ρυθμός ανόδου του κόστους αυξήθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023. Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023.

Τέλος, τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν, σε διάστημα 11 μηνών, μεταξύ των πιο αισιόδοξων για την άνοδο της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η αισιοδοξία βελτιώθηκε λόγω των προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέες σειρές προϊόντων και της μεγαλύτερης δέσμευσης των πελατών.

Η Siân Jones, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence σχολίασε:

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε καλή κατάσταση στο ξεκίνημα του β’ τριμήνου, καθώς η συνεχιζόμενη και ισχυρή άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε την αύξηση της παραγωγής.

Αν και ηπιότεροι από ό,τι στις δύο προηγούμενες περιόδους της έρευνας, οι ρυθμοί επέκτασης ήταν ιστορικά ισχυροί. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση των ξένων πελατών ενισχύθηκε.

Ο τομέας εξακολούθησε να περιορίζεται από τις καθυστερήσεις των παραδόσεων εισροών, μετά την παράκαμψη των διαδρομών εφοδιασμού για την αποφυγή της διώρυγας του Σουέζ. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης πρώτων υλών και η επιταχυνόμενη αύξηση του κόστους εισροών εμπόδισαν τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Η απότομη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους από τις αρχές του 2023 ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με ταχύτερο ρυθμό.

Νότα αισιοδοξίας ήταν η νέα αύξηση της απασχόλησης, καθώς η δημιουργία των θέσεων εργασίας κατέγραψε ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Οι περισσότερες προσλήψεις έλαβαν χώρα παράλληλα με τις πιο θετικές προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% το 2024».

#PMI #S&P_Global #ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΣ_ΤΟΜΕΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
metapoiisi-ischyri-afxisi-tis-paragogis-ypsilo-25-eton-stis-nees-parangelies.htm
Τυχαία Θέματα