Ψαλτοπούλου: Γι’ αυτό αποσύρθηκε το εμβόλιο AstraZeneca- Βοήθησε πολύ κόσμο

Ερωτήματα προκάλεσε η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, να εμφανίζεται καθησυχαστική.

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά

εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η απόφαση, όμως, έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

«Η πανδημία έδωσε την μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής στον δυτικό κόσμο κατά 1,5-2 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το εμβόλιο AstraZeneca, είναι εξίσου αποτελεσματικό ως προς τα άλλα εμβόλια, δεν ανησυχούμε για το αν είμαστε καλυμμένοι ως προς την σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες αναφέρεστε, αφορούν τις 2-3 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό και όχι το τώρα. Έχει περάσει τώρα όλος αυτός ο χρόνος. Ήταν σπάνιες οι παρενέργειες και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες όπως συνέβη και στην χώρα μας και στον κόσμο», είπε αρχικά στο Mega η κα. Ψαλτοπούλου.

Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που έχει εμβολιαστεί με το AstraZeneca. Το Pfizer και το Moderna είναι εμβόλια mRNA ενώ το AstraZeneca δεν είναι mRNA. Ο ίδιος ο κορωνοϊός κάνει κατά 10% όταν είχες νοσήσει, βαριά θρόμβωση. Ακόμα και τα άτομα που έχουν long Covid έχουν πιθανότητα θρόμβωση 6-9 μήνες μετά την νόσηση».

«Τώρα δεν έχει νόημα χρήσης γιατί δεν έχει επικαιροποιηθεί όπως τα άλλα εμβόλια. αυτό το εμβόλιο είχε άλλα χαρακτηριστικά, δεν ήθελε βαθιά κατάψυξη, ήταν γρήγορο και βοήθησε πολύ κόσμο», κατέληξε.

#Ψαλτοπούλου #κορονοιός #εμβόλιο #ΕΜΒΟΛΙΟ_ASTRAZENECA #AstraZeneca
Keywords
Αναζητήσεις
psaltopoulou-gi-afto-aposyrthike-to-emvolio-astrazeneca--voithise-poly-kosmo.htm
Τυχαία Θέματα
Ψαλτοπούλου, Γι’, AstraZeneca- Βοήθησε,psaltopoulou, gi’, AstraZeneca- voithise