Ρωσία: Ο Πούτιν «καρατόμησε» τον Σοϊγκού από το Υπουργείο Άμυνας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απομάκρυνε τον επί χρόνια σύμμαχό του Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας, στον πιο σημαντικό ανασχηματισμό της στρατιωτικής διοίκησης από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Κυριακή (12/5), το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ειδικεύεται στα οικονομικά, θα αντικαταστήσει τον Σοϊγκού.

Ο Πούτιν, ο οποίος ορκίστηκε για την πέμπτη θητεία του ως ηγέτης της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,

πρότεινε στον Σοϊγκού να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Επί του παρόντος ηγείται ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην κατάσκοπος και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν.

Ο Σοϊγκού, ο μακροβιότερος υπουργός της Ρωσίας, ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το 2012 μετά τη θητεία του ως υπουργός έκτακτης ανάγκης. Οδήγησε τον ρωσικό στρατό στην εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Ως υπουργός Άμυνας, είχε επιφορτιστεί με τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού και πιστεύεται ότι είχε άμεση προσωπική σχέση στον Πούτιν, κάνοντας τακτικά ταξίδια για κυνήγι και ψάρεμα μαζί του στη Σιβηρία.

Η δημοτικότητα του Σοϊγκού στη Ρωσία αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, την οποία πιστώθηκε ότι ενορχήστρωσε.

Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθώς και για την αδυναμία του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά που συνεχίζει να μαστίζει τον στρατό.

Η θέση του Σοϊγκού φάνηκε να έχει αποδυναμωθεί τον περασμένο μήνα, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον μακροχρόνιο έμπιστό του Τιμούρ Ιβάνοφ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, και τον κατηγόρησαν για μεγάλης κλίμακας διαφθορά.

Στα χαρτιά, η αναδιοργάνωση της Κυριακής τοποθετεί τον Σοϊγκού σε μια θέση που θεωρείται επίσημα υψηλότερη από τον ρόλο του στο Υπουργείο Άμυνας, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι μια κίνηση του Πούτιν που επιτρέπει στον παλιό του σύμμαχο να σώσει την εικόνα του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διορίσει τον Μπελούσοφ, έναν βετεράνο οικονομολόγο, να ηγηθεί του Υπουργείου Άμυνας, αφού οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ.

«Είναι πολύ σημαντικό να εναρμονίσουμε την οικονομία της ασφάλειας με την οικονομία της χώρας, ώστε να ανταποκρίνεται στη δυναμική της τρέχουσας στιγμής», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε ότι ένας μη στρατιωτικός θα έπρεπε να ηγείται του Υπουργείου Άμυνας για να διασφαλίσει ότι το τμήμα είναι «ανοιχτό σε καινοτομίες και προηγμένες ιδέες». «Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πεσκόφ.

#Ρωσία #Πουτιν #Σοϊγκού #υπουργείο_άμυνας
Keywords
Αναζητήσεις
rosia-o-poutin-karatomise-ton-soigkou-apo-to-ypourgeio-amynas.htm
Τυχαία Θέματα