Συμβούλιο Ευρώπης: Βαθιά ανησυχία για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ

Η εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ και οι ανατριχιαστικές επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα», βουλευτής των Σοσιαλιστών από την Ισλανδια Sunna Ævarsdóttir ολοκλήρωσε τη διήμερη διερευνητική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία συνάντησε τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή Belmarsh και μίλησε μαζί του εμπιστευτικά.

Η εισηγήτρια εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ευημερία του κ. Assange, ο οποίος έχει τώρα ξεκινήσει το έκτο έτος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, εν αναμονή της τελικής απόφασης για την πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κατηγορητήριό του περιλαμβάνει 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, μερικά από τα οποία αποκάλυψαν τη χρήση βασανιστηρίων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Εάν εκδοθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών. «Όπως σημειώνεται, η σκληρή μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να αποτρέψει άλλους που επιθυμούν να αναφέρουν αληθείς πληροφορίες σχετικά με ένοπλες συγκρούσεις», είπε η κ. Ævarsdóttir.

«Είτε εκδοθεί είτε όχι, η δίωξη και η μακρά κράτηση κινδυνεύουν ήδη να αποτρέψουν άλλους πληροφοριοδότες και δημοσιογράφους από το να αναφέρουν διάφορες παραβάσεις κυβερνήσεων ή ισχυρών ιδιωτικών κομμάτων».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της κράτησης, μου ζήτησε να μεταφέρω το ακόλουθο μήνυμα: «Χαιρετίζω το έργο της κ. Ævarsdóttir στην έκθεσή της σχετικά με την κράτησή μου και τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και έχει μακροχρόνιο ιστορικό στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ελευθερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Η εισηγήτρια συναντήθηκε επίσης με τη σύζυγο του κ. Ασάνζ, Stella, τον Jeremy Corbyn (Ηνωμένο Βασίλειο, SOC), τον πρώην πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση καθηγητή Mads Andenæs και τον πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθηγητή Fionnuala Nínuala Aoláin, καθώς και με δικηγόρους, δημοσιογράφους, ψυχίατρους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών που εμπλέκονται στην υπόθεση του κ. Ασάνζ.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Συμβούλιο_Ευρώπης #Άσανζ
Keywords
Τυχαία Θέματα