HSBC & Goldman Sachs: Γιατί συνεχίζουν να «ψηφίζουν» Ελλάδα οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι

Η βρετανική τράπεζα HSBC και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αναμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική στην Ελλάδα.

Η HSBC και η ομάδα του John Lomax συνεχίζουν να προτείνουν σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τις ελληνικές μετοχές έναντι των λοιπών αναδυόμενων αγορών

στην πρόσφατη στρατηγική της για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Όπως εξηγεί η βρετανική τράπεζα, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας έχουν αλλάξει κατά πολύ και η ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον δημοσιονομικά καθοδηγούμενη, αλλά αντίθετα οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Μια πτυχή του γεγονότος αυτού είναι ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης από το Ταμείο NGEU της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει σε 17% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2026.

H HSBC εξηγεί ότι οι εγχώριες μετοχές είναι αποτιμημένες ελκυστικά με 7,2 φορές σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) για φέτος και 7,3 φορές για το επόμενο έτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή να είναι οριακά αρνητικός και για τα δύο έτη αναφοράς της τάξεως του -1,4% και -1,2%. Ο δείκτης FTSE All World EM EMEA αποτιμάται με 10,9 φορές και 9,6 φορές σε όρους Ρ/Ε τα δύο έτη και η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή φέτος προβλέπεται σε 11,5% και 13,2% το 2025. Η μερισματική απόδοση του εγχώριου δείκτη είναι 5,6% έναντι 4,3% για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας.

Παρά την αρνητική οριακά προβλεπόμενη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή, οι αναθεωρήσεις των κερδών σε όλα τα διαστήματα των τελευταίων δώδεκα μηνών είναι θετικά με +33%. Τον τελευταίο μήνα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 2,3%, ενώ σε όλες τις περιοχές υπάρχουν περικοπές των εκτιμήσεων. H προτεινόμενη στάθμιση της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια της HSBC είναι της τάξεως του 1,3% στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στον δείκτη FTSE Russell EM EMEA η συμμετοχή της χώρας μας είναι στο 0,7%.

Η Goldman Sachs και η ομάδα του Filippo Taddei επισημαίνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική στην Ελλάδα και η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι μετά την πανδημία, μετά από πτώση επί σχεδόν μια δεκαετία. Η απασχόληση και η βιομηχανική παραγωγή συνέχισαν να αυξάνονται, με το ποσοστό απασχόλησης να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 15% κάτω από το επίπεδο που είχε επιτευχθεί πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι επενδύσεις παραμένουν 30% κάτω ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Βλέπουμε δυναμική για τις επενδύσεις, οι οποίες επιταχύνουν σημαντικά φέτος την ελληνική οικονομία. Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο τους το 2024 και θα στραφούν όλο και περισσότερο προς τη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Υπό σχετικά προσεκτικές υποθέσεις εφαρμογής, οι επενδύσεις κεφαλαίου εκτός κατοικιών θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρέχοντας ένα υποστηρικτικό υπόβαθρο για την επανένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Η απασχόληση και η βιομηχανική παραγωγή συνέχισαν να αυξάνονται μετά το τέλος της πανδημίας και τώρα βρίσκονται μόλις 3% και 10%, αντίστοιχα, κάτω από τα ανώτατα επίπεδα που είχαν επιτευχθεί πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό απασχόλησης έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, οι επενδύσεις κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων τόσο του οικιστικού, όσο και του βιομηχανικού τομέα, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες, εξακολουθώντας να υπολείπονται κατά 30% του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και με τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Βλέπουμε ένα σταθερό δυναμικό για τις επενδύσεις. Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κορυφωθούν το 2024, φτάνοντας δυνητικά τα 9 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ), και το πρόγραμμα θα στραφεί όλο και περισσότερο προς τη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών από το 2024. Υπό πλήρη εφαρμογή, εκτιμούμε ότι η ώθηση του ταμείου θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη όσο και 1,7 ποσοστιαίες μονάδες. Υπό σχετικά πιο προσεκτικές παραδοχές (80% εφαρμογή), οι επενδύσεις κεφαλαίου εκτός κατοικιών θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, τόσο το 2024, όσο και το 2025. Μια τέτοια επίμονα αυξημένη κεφαλαιακή δαπάνη παρέχει ένα υποστηρικτικό τοπίο για την επανένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών, κατά την άποψή μας. Τον Ιούνιο του 2013, στον απόηχο της κρίσης δημόσιου χρέους, το ελληνικό χρηματιστήριο έγινε το πρώτο ανεπτυγμένο που περικόπηκε σε καθεστώς αναδυόμενης αγοράς. Βλέπουμε τώρα τη δυνατότητα επανένταξης με βάση την ανθεκτικότητα των επενδύσεων, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», υπογραμμίζει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης

Citi για Mytilineos: Αυξάνει τις εκτιμήσεις και παραμένει αγοραστής με τιμή στόχο τα €46,00

Citi για Tιτάν: Το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές

J.P. Morgan, Citi & Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Υψηλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή

Keywords
Αναζητήσεις
hsbc--goldman-sachs-giati-synechizoun-na-psifizoun-ellada-oi-koryfaioi-ependytikoi-oikoi.htm
Τυχαία Θέματα