IRIS: Πρόταση Χατζηδάκη για αύξηση στα 1.000 ευρώ την ημέρα του ορίου χρήσης

Να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 1.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή στα 500 ευρώ για μεταφορές μεταξύ ιδιωτών να προστεθούν και 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, ζήτησε -υπο μορφήν σύστασης- ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο Payments360 που διοργανώνει η ΔΙΑΣ, η εταιρία που παρέχει την υπηρεσία IRIS.

-Θέλετε

ή όχι να πληρώνετε προμήθειες στις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές; Αν όχι, τότε υπάρχει λύση. Είναι τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS στη χώρα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Και όπως είπε «ήδη  2,6 εκατ. συμπολίτες μας πραγματοποιούν συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα, χωρίς προμήθειες, γρήγορα και εύκολα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Και ταυτόχρονα 280.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 1/3 όσων έχουν υποχρέωση να συνδεθούν μέχρι 30 Ιουνίου) πληρώνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τα POS».

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόστιμο 1.500 ευρώ για εκείνους τους επαγγελματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, ταξιτζήδες, κομμωτές, αρτοποιούς κλπ) που δεν θα συνδεθούν με την υπηρεσία IRIS μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να επεκταθούν οι άμεσες πληρωμές και στα φυσικά καταστήματα.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  ο κ. Χατζηδάκης μέχρι τις  31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις, δηλαδή και  όλα τα φυσικά καταστήματα.

Η υιοθέτηση των άμεσων πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα περιορίσει σημαντικά την φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα.

Το IRIS, είναι το εθνικό σύστημα άμεσων πληρωμών, το οποίο είναι γρήγορο –η πληρωμή ή η μεταφορά ποσών ολοκληρώνεται σε 2 δευτερόλεπτα-, εύχρηστο και κυρίως ασφαλές, με μηδενικά ποσοστά απάτης προς το παρόν.

Όμως ο ο βαθμός διείσδυσης των άμεσων πληρωμών στην ελληνική αγορά είναι μόλις 15,6%, και το περιθώριο ανάπτυξης είναι μεγάλο.

Και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: Όλοι όσοι γκρινιάζουν για τις τραπεζικές προμήθειες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν φθηνές ή δωρεάν εναλλακτικές λύσεις: τα συστήματα άμεσων πληρωμών – στην Ελλάδα το IRIS. Ας ενημερωθούν, λοιπόν, όλοι και ας εκμεταλλευθούν αυτή τη δυνατότητα, είτε είναι απλοί πολίτες είτε είναι επαγγελματίες

«Οι άμεσες πληρωμές είναι η απάντηση στην απαίτηση για στιγμιαίες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που απλοποιούν και βελτιώνουν την καθημερινότητά μας» σημείωσε από την πλευρά του ο υποδιευθυντής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Κορφιάτης.

Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να μεταμορφώσουμε τις άμεσες πληρωμές από μια υπηρεσία «πολυτελείας»  σε μια νέα κανονικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως  το θέμα των άμεσων πληρωμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΤτΕ  και στόχος της είναι η πλήρη υιοθέτηση τους από την  ελληνική αγορά.

Μάλιστα  όπως είπε η  Τράπεζα της Ελλάδος πρωτοπορεί και στο front-end περιβάλλον αφού είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση άμεσης πληρωμής με χρήση κωδικού QR στον φυσικό της χώρο, για πώληση συλλεκτικών νομισμάτων, χρυσών λιρών Αγγλίας και προμήθεια κερμάτων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

«Ψαλίδι» στα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση

IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις έως τον Μάρτιο του 2025 – Προθεσμία μέχρι 30/6 για ελεύθερους επαγγελματίες

IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα

Keywords
Αναζητήσεις
iris-protasi-chatzidaki-gia-afxisi-sta-1000-evro-tin-imera-tou-oriou-chrisis.htm
Τυχαία Θέματα
IRIS, Πρόταση Χατζηδάκη, 1 000,IRIS, protasi chatzidaki, 1 000