Met Gala: Πόσα λεφτά σήκωσε το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό γκαλά

Δύο γεγονότα περιμένουν όλες οι καλλονές της υφηλίου. Τα Όσκαρ και το χορό του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Ο γνωστός ως MET gala, ένα γκαλά φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα του οποίου στηρίζουν το ιστορικό Ινστιτούτο ενδύματος (Costume Institute) του ίδιου Μουσείου.

Το χορό διοργανώνει η αμερικάνικη Vogue με εμπνευστή τον ζωντανό θρύλο Άννα

Γουίντορ, διευθύντρια σύνταξης στο σύνολο του ομίλου Condé Nast και διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue.

Πόσα δολάρια;

Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν που ολοκληρώθηκε και το γκαλά της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με έγκυρο δημοσίευμα συγκεντρώθηκαν είκοσι έξι εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Και με ένα διαφορετικό μέτρο σύγκρισης, τα διπλά από όσα χρήματα συγκεντρώθηκαν το 2014, πριν από μία δεκαετία.

Τι έκαναν οι συναγωνιστές;

Αυτό το ποσό ξεπερνάει παρασάγγας παρεμφερή φιλανθρωπικά γεγονότα στην αντίπερα όχθη του ωκεανού. Επί παραδείγματι, το φιλανθρωπικό γεύμα που διοργανώθηκε για τη στήριξη των φημισμένων Μπαλέτων της Νέας Υόρκης (New York City Ballet) συγκέντρωσε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια το περασμένο φθινόπωρο. Το αντίστοιχο που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αμερικής προσέγγισε τα διόμιση εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και τα άλλα γκαλά του ίδιου του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης δεν πλησιάζουν τα αποτελέσματα του Met Gala. Το φιλανθρωπικό Art & Artists Gala σήκωσε τεσσεράμιση εκατομμύρια δολάρια.

Η φόρμουλα της επιτυχίας

«Λίγα γεγονότα έχουν τη δύναμη να συγκεντρώσουν τέτοια χρήματα», επιβεβαίωσε και η σύμβουλος φιλανθρωπικών σωματείων Ρέιτσελ Φέινμπεργκ. «Το Met έχει ανακαλύψει τη φόρμουλα της επιτυχίας».

Το Μετ γκαλά ξεκίνησε το 1948 για να στηρίξεί το Costume Institute, το μοναδικό τμήμα του Μουσείου που διατηρεί ανεξάρτητο προϋπολογισμό. Από τότε όμως που ανέλαβε η Άννα Γουίντορ, αυτό το κλειστό γεγονός έχει μετατραπεί σε μεγάλη μπίζνα για την προώθηση της πολυτελούς μόδας. Σπόνσορες, διασημότητες και οίκοι δουλεύουν στενά για την προβολή του ονόματός τους.

Η Cardi B‘Ενα εισιτήριο σε παράλογη (;) τιμή

Το ατομικό εισιτήριο κοστίζει εβδομήντα πέντε χιλιάδες δολάρια. Πέρσι κόστιζε πενήντα χιλιάδες και το 2022 τριάντα πέντε χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο, τα σελέμπριτι συνήθως δεν αγοράζουν τα εισιτήριά τους, έρχονται με πρόσκληση. Οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων μόδας κλείνουν μία μεγάλη ροτόντα για να φιλοξενήσουν τους καλεσμένους τους.

Καθεμία από αυτές κοστίζει τριακόσια πενήντα χιλιάδες δολάρια. Και ύστερα συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα ντύσει την ωραιότερη ηθοποιό ή μοντέλο με το πιο εντυπωσιακό φόρεμα. Αυτό αποτελεί την πιο αποτελεσματική διαφήμιση.

Τα αμέτρητα κλικ των παπαράτσι που θα συλλάβουν τα ρούχα τους πάνω σε αγαπημένα σελέμπριτι και εν συνεχεία η διάχυση αυτών των εικόνων σε εκατοντάδες σάιτ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για τον οίκο τους.

Με τη στήριξη του TikTok

Το Met επίσης κερδίζει λεφτά από τους σπόνσορές τους. Αυτή τη χρονιά στήριξαν η Condé Nast, ο οίκος μόδας Loewe και ο γίγαντας των σόσιαλ μίντια TikTok παρότι μάλλον θα αποκλειστεί από τις ΗΠΑ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Loewe Τζόναθαν Άντερσον και ο CEO του TikTok Σου Τσου (Shou Chew) συμμετείχαν ως επίτιμα μέλη του γκαλά. Ο τελευταίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό της συμβολής τους.

Για μια τάξη μεγέθους: Ο CEO της Blackstone Στίβεν Σουάρτσμαν (Stephen A. Schwarzman) είχε επενδύσει πέντε εκατομμύρια δολάρια ως σπόνσορας το 2018.

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ και ο Σουάρτσμαν ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους.

Εκτός πραγματικότητας

Την ίδια στιγμή, οι σύλλογος εργαζομένων της Condé Nast (Condé Nast Union) απειλούσαν ότι θα διαταράξουν το γκαλά αν δεν φτάσουν σε συμβιβασμό (βρέθηκε προσωρινή λύση).

Ένα βράδυ πριν από το Met Gala πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το Debt Gala, γκαλά χρέους, για την ενίσχυση οργανισμών που στηρίζουν άτομα με ιατρικά χρέη. Η ιδρύτρια του συγκεκριμένου γκαλά Μόλι Γκέμπε (Molly Gaebe), επισήμανε στους New York Times ότι το Met Gala αποτελεί μία πολύ ευχάριστη νότα αλλά ότι βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Keywords
Αναζητήσεις
met-gala-posa-lefta-sikose-to-megalytero-filanthropiko-gkala.htm
Τυχαία Θέματα