Ozempic: Διπλασιάζει στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Δανίας – «Ατμομηχανή» το φάρμακο

Βασικό μοχλό της οικονομίας της Δανίας αποτελούν τα φάρμακα της Novo Nordisk και ειδικά το Ozempic, με την κυβέρνηση να προβλέπει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος, ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που υπολόγιζε αρχικά.

Βασιζόμενο στην ακμάζουσα φαρμακευτική εταιρεία της σκανδιναβικής χώρας, το υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2024 σε 2,7%

από την πρόβλεψη για 1,4% του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, το 2025, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8%, από το αναμενόμενο 1%.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα σε συνδυασμό με την εξόρυξη πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tyra στη Βόρεια Θάλασσα, θα αποτελέσουν την “ατμομηχανή” της οικονομικής ανάπτυξης, όπως ανέφερε το υπουργείο στην εαρινή οικονομική του ανασκόπηση.

Χωρίς αυτούς τους δύο κλάδους, το ΑΕΠ της Δανίας θα αυξανόταν μόλις κατά 1,6% φέτος και 1% το 2025.

Ενισχύονται παραγωγή και εξαγωγές

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ανάπτυξη της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, ενισχύει ιδιαίτερα τις εξαγωγές.

Έτσι, προβλέπεται να ενισχυθεί και η ανάπτυξη των εξαγωγών της Δανίας στο 7% φέτος, από 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ οι προσπάθειες της Novo για επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, θα ενισχύσουν και τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε κτίρια, επισημαίνει το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, η Novo αυξάνει την παραγωγή της υπερπαραγωγικής θεραπείας του διαβήτη Ozempic και του φαρμάκου αδυνατίσματος Wegovy για να καλύψει την έκρηξη ζήτησης, επενδύοντας σε νέες και υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτυχία αυτών των φαρμάκων έχει μετατρέψει τη Novo στην πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, ενώ είναι αρωγός στην οικονομική ανάπτυξη της Δανίας τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, η τόση εξάρτηση της μικρής αυτής χώρας από μια φαρμακοβιομηχανία, έχει προκαλέσει ανησυχία και ποικίλες αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Ozempic: Ετοιμάζει ομόλογο η Novo Nordisk για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 11 δισ. δολαρίων

Ozempic: 1 στους 8 Αμερικανούς έχει πάρει κάποιο φάρμακο της κατηγορίας του

Ozempic: Νέος αντίπαλος στην αγορά απώλειας βάρους για τη Novo Nordisk

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ozempic, Διπλασιάζει, Δανίας, 27 – Ατμομηχανή,Ozempic, diplasiazei, danias, 27 – atmomichani