Όταν το whiskey συναντά το design: Η Zaha Hadid Architects, το Dalmore και η ιστορία πίσω από αυτό το άκρως συλλεκτικό αντικείμενο

Το Dalmore 49 Year Old Luminary No.2 The Rare, μια συνεργασία με τους Zaha Hadid Architects πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τι συμβαίνει όταν η αρχιτεκτονική και το design συναντούν το whiskey; Μια συνεργασία μεταξύ του σκωτσέζικου αποστακτηρίου The Dalmore, της διευθύντριας των Zaha Hadid Architects, Melodie Leung και του Μουσείου Victoria

and Albert Dundee, δίνει την απάντηση: ένα εκπληκτικό γλυπτό που βασίζεται σε ένα single malt, το οποίο πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s (μέσω διαδικτύου) έως τις 31 Μαΐου.

Ένα λαμπερό γυάλινο γλυπτό από χυτό κεχριμπάρι, που μοιάζει με στροβιλιζόμενο κυματισμό, τυλίγεται γύρω από ένα πολύτιμο μπουκάλι ουίσκι.

Τελειοποιημένο σε κλίβανο για περισσότερες από 12 εβδομάδες και με πάνω από 500 ώρες γυαλίσματος, το γλυπτό είναι εμπνευσμένο από την κίνηση του οινοπνευματώδους, όταν αυτό σερβίρεται σε ποτήρι, καθώς και από το καμπυλωτό σχήμα των χάλκινων που χρησιμοποιούνται για απόσταξη ουίσκι.

Μέσα στο μπουκάλι υπάρχει ένα single malt, με αρώματα βανίλιας, σκούρου μούρου και αρώματα κακάο, νότες φραγκοστάφυλου, αχλάδι, μπαχαρικά και ένα γλυκό, διακριτικά καπνιστό φινίρισμα, καθώς και μια ιδέα από φρεσκοψημένα κάστανα.

Αυτό το τελευταίο, ξεχωριστό άρωμα – αυτό που θυμίζει αναμφισβήτητα τις μυρωδιές που αναδύονται στον αέρα τον χειμώνα στο Χονγκ Κονγκ – είναι χάρη στη διευθύντρια των Zaha Hadid Architects, Melodie Leung. Γεννημένη στο Χονγκ Κονγκ και μεγαλωμένη στο Σικάγο, η αρχιτέκτων σχεδίασε το γλυπτό – και έδωσε έτσι επιπλέον αξία στη δημιουργία του κεχριμπαρένιου υγρού.

Οι καμπύλες στο σχέδιο του γλυπτού φωνάζουν αδιαμφισβήτητα την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου – άλλωστε, η ίδια η Zaha Hadid ήταν γνωστή ως η Βασίλισσα της Καμπύλης. Και, η Leung, που έχει την έδρα της στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, ήταν το δεξί της χέρι της.

Να σημειωθεί, βεβαίως, πως δεν πρόκειται για το ντεμπούτο του εν λόγω αποστακτηρίου στο κόσμο του design και της αρχιτεκτονικής, αφού είχε προηγηθεί πριν έναν χρόνο η συνεργασία του με τον Kengo Kuma.

Το εν λόγω απόσταγμα, το 49χρονο ουίσκι single-malt Dalmore Highland, είναι έργο του διαβόητου (ανάμεσα στους συλλέκτες φιαλών) αποστακτηρίου Dalmore στο Alness της Σκωτίας.

Τώρα, το The Dalmore Luminary – The Rare – 2024 Edition και το γλυπτό του θα δημοπρατηθούν την Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι του Sotheby’s, στις 18 Μαΐου, με όλα τα έσοδα να δωρίζονται στο V&A Dundee.

Image credit: Courtesy of The Dalmore and Zaha Hadid Architects

Διαβάστε επίσης: 

Sotheby’s: Σε δημοπρασία η πολυτελής βίλα Silk Shadow στη Μύκονο

Αυτό είναι το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο: Ένα μπουκάλι πουλήθηκε 2,4 εκατ. ευρώ

Η Rimowa πίσω από το hype: Πώς μεταμόρφωσε τη βαλίτσα ταξιδιού σε βασικό στοιχείο πολυτέλειας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Zaha Hadid Architects, Dalmore,otan, Zaha Hadid Architects, Dalmore