ΑΒΑΞ: Θετικές οι προσδοκίες για το 2024

Θετικές είναι οι προσδοκίες που τρέφει η διοίκηση του Ομίλου ΑΒΑΞ για το 2024 σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών κατά 30% εντός του 2024 που διανύουμε και να διαμορφωθεί στα 588,9 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους από τις κατασκευές θα ανέλθει στο 8% (σ.σ. έναντι του 6% που είχε διαμορφωθεί το 2023).

Σχετικά με τα στατιστικά της μετοχής αναφέρθηκε

ότι η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται περίπου στα 235 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανοίξει ο κύκλος της διανομής μερίσματος (σ.σ. θα διανείμει μέρισμα 0,07 € ανά μετοχή για τη χρήση του 2022 ύστερα από 12 χρόνια). Για την πορεία της μετοχής επισημαίνεται στην παρουσίαση ότι ετήσια βάση αυτή καταγράφει αύξηση 67%, αλλά για το 2024 κινείται μέχρι στιγμής πτωτικά κατά 15%.

Όσον αφορά το «μοίρασμα» του ποσοστού των μετοχών βασικός επενδυτής είναι το Free Float καθώς ανέρχεται στο 42,7%, ενώ ακολουθούν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Ιωάννου με 31,1%, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κώστας Μιτζάλης με 17,6% και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Κώστας Κουβαράς με 8,6%

Στα δυνατά χαρτιά του Ομίλου που οδηγούν σε αυτές τις προβλέψεις είναι η μείωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού ο οποίος σε βάθος τετραετίας έχει μειωθεί από τα 557 εκατ. ευρώ στα 260 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 53%, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 15,3%.

Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει ισχυρό ανεκτέλεστο έργων, το οποίο στα τέλη του 2023 διαμορφώθηκε στα 3,04 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν να υπογραφούν έργα αξίας 243 εκατ. ευρώ που αναμένεται να υπογραφούν. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένο μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 46% και το 54% αντίστοιχα. Από αυτά η συντριπτική πλειοψηφία εκτελούνται στην Ελλάδα (78%) και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό.

Από αυτά ξεχωρίζουν και εκτελούνται η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, τα νοσοκομεία που κατασκευάζονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα έργα υποδομών στο Ελληνικό, το οδικό Μπράλος-Άμφισσα, το Flyover Θεσσαλονίκης (κοινοπραξία με τη Mytilineos) και ο σταθμός ενέργειας  Mintia (Ρουμανία).

Κατασκευές, Συμμετοχές και Νέες Επενδύσεις οι βασικοί πυλώνες

Οι πυλώνες της ανάπτυξης του Ομίλου είναι οι Κατασκευές, οι Συμμετοχές σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις καθώς και οι Νέες Επενδύσεις.  Όσον αφορά την κατασκευή, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της ΑΒΑΞ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 ανήλθαν στα 26,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση άνω του 51% σε σχέση με τα 17,6 εκατ. ευρώ του 2022.

Σχετικά με τις συμμετοχές η διοίκηση του Ομίλου ανέφερε ότι αυτές αφορούν παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και μαρίνες με την συνολική αξία τους να αποτιμάται στα 465 εκατ. ευρώ, ενώ τα αναμενόμενα μερίσματα διαμορφώνονται σε περίπου 1,1 δις. ευρώ παρά την «απώλεια» της Αττικής Οδού το φθινόπωρο του 2024.

Αναφορικά με τις νέες επενδύσεις η διοίκηση επισήμανε ότι ο Όμιλος έχει προεπιλεγεί σε διαγωνισμούς για ΣΔΙΤ αξίας έως 4 δισ. ευρώ, ενώ έχει υποβάλει (σ.σ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ) την πρότυπη πρόταση για τις τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Τονίστηκε, δε, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων από την ΑΒΑΞ  με στοχευόμενο βαθμό απόδοσης equity IRR μεταξύ 9-14%.

Εκτός όμως από τους παραπάνω πυλώνες ο Όμιλος θα δραστηριοποιηθεί στο Real Estate και την Ενέργεια. Όσον αφορά τον πρώτο τομέα η ΑΒΑΞ εστιάζει σε οικιστικές αναπτύξεις με στοχευόμενο equity IRR 12-18%. Στην Ενέργεια δραστηριοποιείται μέσω της 100% IXION ENERGY και αναπτύσσει νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, διαθέτει δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναλαμβάνει έργα εξοικονόμησης ενέργειας (φωτοβολταϊκά στέγης κτηρίων) και ασχολείται με τη διαχείριση ενέργειας (trading) και το στοχευόμενο equity IRR εκτιμάται στο 10-15%.

Διαβάστε επίσης

Όμιλος ΑΒΑΞ σε αναλυτές και θεσμικούς: Ξεκάθαρη στρατηγική και προοπτικές σταθερής ανάπτυξης

ΑΒΑΞ: Κλείνει και επίσημα οδικό έργο 310 εκατ. ευρώ

ΑΒΑΞ: Αύξηση κύκλου εργασιών σε €453,5 εκατ. το 2023

Keywords
Αναζητήσεις
avax-thetikes-oi-prosdokies-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα