Τουρκία: Σημαντική και σοβαρή ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας η επίσκεψη Μητσοτάκη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, προσφώνησαν το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τουρκία.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε πως «τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθούν στην Άγκυρα. Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε 10 μήνες.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί προηγουμένως στο Βίλνιους τον

Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις πτυχές: πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Εγώ συμμετέχω ενεργά στη θετική ατζέντα μαζί με τον ομόλογό μου πρέσβη Μουράκ Ακτσαπάρ. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα μέρος της οικονομικής διπλωματίας και είναι μια στρατηγική απόφαση που έλαβαν οι κυβερνήσεις μας» είπε ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης της θετική ατζέντας μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας και τη διάθεση από τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τη συνεργασίας τους, καθώς και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση.

«Η θετική ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής.

Πρόκειται για μια εν εξελίξει, δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες φιλίας και συνεργασίας σε όλο και περισσότερους τομείς» ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Φαχρετίν Αλτούν (Τουρκία): Ο δεσμός μεταξύ των κοινωνιών μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία

Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και «δεξί χέρι» του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα μας τη Δευτέρα 13 Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντική και μια σοβαρή ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

«Οι αμοιβαίες ειλικρινείς προσπάθειες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας. Ο δεσμός μεταξύ των κοινωνιών μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ζούμε κυριολεκτικά σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Και όταν κοιτάμε την παγκόσμια σκηνή σε αυτό το περιβάλλον, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ξεκάθαρες πραγματικότητες μπροστά μας:

Πρώτον, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Δεύτερον, ως ανθρωπότητα δεν ζούμε σε ένα διεθνές σύστημα ικανό να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους».

Για αυτό ακριβώς οι πρωτοβουλίες συνεργασίας που θα προωθηθούν από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο ουσιαστικές και πολύτιμες από ό,τι χθες, συμπλήρωσε ο Φαχρετίν Αλτούν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι εξετάζει τη Νίκι Χέιλι ως υποψήφια αντιπρόεδρο

Βραζιλία: Τους 136 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας στη συζήτηση με την Τουρκία

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-simantiki-kai-sovari-efkairia-gia-tin-enischysi-ton-scheseon-mas-i-episkepsi-mitsotaki.htm
Τυχαία Θέματα