Τι είναι αυτές οι μικρές πράσινες πινακίδες που βλέπουμε στην Εθνική Οδό -Γιατί δεν πρέπει να τις αγνοούμε;

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που έχουν απορίες σχετικά με το τι σημαίνουν κάποιες μικρές πράσινες πινακίδες που βλέπουν στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η σημασία των πινακίδων οδικής σήμανσης στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι υποδεικνύουν στους οδηγούς τις υποχρεώσεις τους, τους προειδοποιούν για κινδύνους κ.ο.κ.

Οι περισσότερες από τις πινακίδες οδικής σήμανσης είναι γνωστές σε όλους μας, αλλά υπάρχουν και κάποιες τις οποίες μια μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν

ορισμένες μικρές πλευρικές πινακίδες πράσινου χρώματος που συναντάμε ιδιαίτερα συχνά στους αυτοκινητοδρόμους της χώρα μας.

Εντός αυτών των πινακίδων αναγράφεται ένας αριθμός, ενώ στις πινακίδες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων προηγείται και ένα γράμμα.

Οι εν λόγω πινακίδες οδικής σήμανσης τοποθετούνται ανά μόλις λίγα μέτρα και γνωστοποιούν στους οδηγούς την εκάστοτε χιλιομετρική θέση, δηλαδή το σημείο της οδού με βάση ένα αρχικό σημείο αναφοράς.

Για παράδειγμα, εφόσον ταξιδεύουμε από την Κόρινθο στην Αθήνα στην Ολυμπία Οδό, και κάποια στιγμή δούμε πλευρική πράσινη πινακίδα που αναγράφει τον αριθμό “50” τότε σημαίνει ότι βρισκόμαστε 50 χλμ. μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο είναι το σημείο αναφοράς.

Σε περίπτωση τώρα που του αριθμού προηγείται κάποιο γράμμα, αυτό ουσιαστικά υποδεικνύει την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, εφόσον κινούμαστε από Κόρινθο προς Αθήνα στην Ολυμπία Οδό, το "Ε" υποδεικνύει ότι έχουμε κατεύθυνση προς Ελευσίνα, ενώ αν έχουμε κατεύθυνση προς Κόρινθο, στις μικρές πράσινες πινακίδες χιλιομετρικής θέσης υπάρχει "Τ" που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς Τσακώνα (Ολυμπία Οδός: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα).

Για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι πινακίδες

Πολλοί θα αναρωτηθούν για ποιο λόγο τοποθετούνται οι συγκεκριμένες πληροφοριακές πινακίδες, όταν στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν οι γνωστές σε όλους μας μεγάλες πινακίδες που γνωστοποιούν την απόσταση μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στόχος των χιλιομετρικών θέσεων σε μια οδό δεν είναι να κρατούν ενήμερο τον οδηγό σχετικά με τα εναπομείναντα χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό του. Αλλά προκειμένου να τον κρατούν συνεχώς ενήμερο για το πού βρίσκεται στην οδό.

Έτσι ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα και ο οδηγός χρειαστεί να επικοινωνήσει με την Τροχαία, να μπορεί να γνωρίζει την ακριβή θέση (χιλιομετρική θέση) στην οποία βρίσκεται ώστε να τον εντοπίσουν άμεσα οι ομάδες περιπολίας και επέμβασης.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οι συγκεκριμένες πινακίδες είναι τοποθετημένες ανά μόλις λίγα μέτρα -ώστε ο οδηγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται.

Τέλος, πολλές φορές συνοδεύονται και από μια πινακίδα με ένα τηλέφωνο, που γνωστοποιεί την ακριβή θέση της πλησιέστερης τηλεφωνικής συσκευής επείγουσας ειδοποίησης.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα