Έρχεται ο υποτροπικός αεροχείμαρρος και φέρνει 35αρια και αφρικανική σκόνη

23:02 14/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Αλλάζει και πάλι ο καιρός και από το φθινοπωρινό σκηνικό και τις βροχές, θα φτάσουμε στον καύσωνα και στην αφρικανική σκόνη.

Μετά τις ανοιξιάτικες βροχές που επιφύλαξε ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που προσεγγίζει την Ελλάδα φέρνει υψηλές θερμοκρασίες και το… καλοκαίρι

στην καρδιά του Μαΐου, μαζί με μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Από την προσεχή Πέμπτη ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς και το σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει ακόμα και τους 35 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

«Στη Λάρισα για παράδειγμα, στη Λαμία ή στην Θήβα σε περιοχές όπως ο Πύργος, δυτικά της Πελοποννήσου αλλά και τμήματα της Κρήτης όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο θα δούμε θερμοκρασίες που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν τους 34 και 35 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο, που αποκαλείται υποτροπικός αεροχείμαρρος, είναι ένα αέρινο ποτάμι στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από την Αφρική.

Οι αεροχείμαρροι είναι μια ζώνη πολύ ισχυρών ανέμων οι οποίοι πνέουν σε μεγάλα ύψη. 7-9 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια την άνοιξη το καλοκαίρι αν ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ο οποίος συνήθως στην περιοχή μας βρίσκεται στα βόρεια της Αφρικής μετακινηθεί μαζί του προκαλεί την μεταφορά θερμών αέριων μαζών.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα δημιουργήσουν ξανά ένα επικίνδυνο μείγμα, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Δε θα πάμε να κάνουμε άσκηση, δε θα πάμε σε μία δουλειά σε σωματική δραστηριότητα έντονη, ιδιαίτερα αυτές οι κατηγορίες. Αν χρειάζεται να μετακινηθούν θα έλεγα ότι μερικές φορές βοηθάει και η μάσκα υψηλής προστασίας και να προσέξουν τέλος πάντων να παραμείνουν το καλύτερο θα έλεγα μέσα στο σπίτι», εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν κατανάλωση άφθονου νερού και περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων ειδικά τις μεσημβρινές ώρες.

«Άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις όπως χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι και βρέφη, καλό είναι να αποφεύγουν και να ελαχιστοποιούν την έκθεση τους σε εξωτερικούς χώρους», είπε η πνευμονολόγος Αλεξάνδρα Κουτσοκέρα.

Οι καλοκαιρινές αποπνικτικές ημέρες θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, με την θερμοκρασία ακολούθως να επιστρέφει σταδιακά στα κανονικά, για την εποχή, επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, 35αρια,erchetai, 35aria