Ο Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Θα ζητήσω την αντιστροφή της απόφασης για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

11:06 11/5/2024 - Πηγή: NewsIt

 Το μήνυμα πως «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρεί αυτήν την ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Λίγα μόλις 24ωρα από το τετ-α-τετ του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

σε τζαμί, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης, θέτοντας το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο.

 

 

«Φαίνεται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Υπάρχει πρόοδος, που όμως δεν μπορεί να ακυρώσει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιες εντάσεις.

Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε. Η ενέργεια για τη Μονή της Χώρας ήταν αχρείαστη, η Μονή της Χώρας είναι παγκόσμιο μνημείο. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σχετικά με τον χρονισμό αυτής της απόφασης, είχε αποφασισθεί από το 2000. Μου δίνει τη δυνατότητα να θέσω το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το πολυαναμενόμενο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του».

Την ίδια ώρα, αυστηρό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά». 

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα».

 

To άρθρο Ο Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Θα ζητήσω την αντιστροφή της απόφασης για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα