Ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο οικονομολόγος αντικαταστάτης του Σεργκέι Σοϊγκού, δεν έχει ολοκληρώσει καν την στρατιωτική θητεία του

11:54 13/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο νέος υπουργός Άμυνας και ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού, είναι ο Αντρέι Μπελούσοφ, ένας οικονομολόγος και έχει περιορισμένη σχέση με το στρατιωτικό κόσμο της Ρωσίας.

Ωστόσο, αυτός είναι ο άνδρας που επέλεξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν να πάρει τη θέση του επί 12 χρόνια υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για τον Αντρέι Μπελούσοφ, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «εκλεκτός» του Πούτιν για την νευραλγική θέση του Υπουργού Άμυνας πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την καινοτομία και που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος αξιωματούχους δεν έχει εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία και δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο ο Πεσκόφ τόνισε ότι αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που επιλέχθηκε για την θέση του Υπουργού Άμυνας, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να εφαρμόσει μια πιο «οικονομοκεντρική πολιτική» για την ενίσχυση της συνεργασίας φορέων πολιτικής άμυνας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που έχουν εκφράσει την αντίθεση και την δυσαρέσκεια τους, που ένας οικονομολόγος δίχως επαφή με το στράτευμα γίνεται Υπουργός Άμυνας.

Το βιογραφικό και η σταδιοδρομία του

Ο Αντρέι Μπελούσοφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1959 στη Μόσχα και το 1981, αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας με πτυχίο στα οικονομικά, αποκτώντας διδακτορικό στα οικονομικά το 2006. Από το 1981 έως το 2000, ο Μπελούσοφ επικεντρώθηκε στην επιστημονική έρευνα, κατέχοντας διάφορες θέσεις σε κρατικά ερευνητικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το 2000 να γίνει γενικός διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, για λογαριασμό του ρωσικού κράτους.

Ταυτόχρονα, υπηρέτησε ως ανεξάρτητος σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης και συνεργάστηκε με το Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ρωσίας μέχρι το 2010. Από το 2006 έως το 2008, ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, ενώ έπειτα έγινε επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 2008-2012.

Από το 2012 έως το 2013, ο Αντρέι Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και στη συνέχεια εκπροσώπησε τη Ρωσία ως διοικητής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ως αναπληρωτής διοικητής στη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Από το 2013 έως το 2015 εργάστηκε στο προεδρικό γραφείο ως σύμβουλος του Πούτιν για οικονομικά θέματα. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Αντρέι Μπελούσοφ έγινε Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Πηγή: onalert.gr

To άρθρο Ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο οικονομολόγος αντικαταστάτης του Σεργκέι Σοϊγκού, δεν έχει ολοκληρώσει καν την στρατιωτική θητεία του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντρέι Μπελούσοφ, Σεργκέι Σοϊγκού,antrei belousof, sergkei soigkou