Την αθώωση του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού για βιασμό πρότεινε ο εισαγγελέας λόγω αμφιβολιών

17:32 16/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Την αθώωση του γνωστού πρώην σκηνοθέτη του Σασμού, Κώστα Κωστόπουλου, από την κατηγορία του βιασμού λόγω αμφιβολιών πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

«Δεν έχω βεβαιότητα εάν το έχει πράξει ή όχι. Δεν έχω κατασταλάξει. Δεν ήμουν και παρών. Έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ένας αθώος που καταδικάζεται είναι υπόθεση όλων των έντιμων ανθρώπων. Θα προτείνω να οδηγηθείτε σε αθωωτική κρίση» τόνισε ο εισαγγελέας προς δικαστές και ενόρκους για την υπόθεση του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού που κατηγορείται για βιασμό.

Ο εισαγγελέας, Στέφανος Μπαξεβάνης, στην πρόταση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο χαρακτήρισε την υπόθεση «σοβαρή» και την πράξη του βιασμού «ειδεχθή».

Ο εισαγγελέας τόνισε πως «πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Δικάζεται μία ειδεχθής πράξη, σοβαρή κακουργηματική πράξη, για την οποία προβλέπεται ποινή καθείρξεως. Δεν υπάρχει αντιστοιχία αποδεικτικού υλικού. Το εάν τέλεσε ο κατηγορούμενος την πράξη έχουν βασανίσει τον εαυτό τους. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, δε γνώριζα τη σειρά και τον κατηγορούμενο ως διακεκριμένο σκηνοθέτη. Έχουμε προβληματιστεί. Πρέπει να ψάχνουμε τα στοιχεία που θα βοηθήσουν το δικαστήριο για να σχηματίσει δικανική πεποίθηση. Έχουν παρουσιαστεί δύο αντίθετες εκδοχές για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Εκείνες τις δύο ώρες που συνυπήρξαν κατηγορούμενος με την παθούσα».

Ο εισαγγελέας επισήμανε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα κίνητρα της καταγγέλλουσας να προβεί σε μία τέτοια καταγγελία σε βάρος του σκηνοθέτη όπως άλλωστε δεν μπόρεσε και ο κατηγορούμενος στην απολογία του και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση.

«Έχει το δικαστήριο τα εργαλεία να προχωρήσει σε μία καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση; Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το δικαστήριο δεν έχει ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία. Να μην στηρίζεται δηλαδή στο λόγο του ενός ή του άλλου» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός, επισημαίνοντας τη δυσκολία να κριθεί από τις δικαστικές αρχές μίας πράξης που φέρεται να τελέστηκε το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την καταγγέλλουσα ηθοποιό εμμένοντας κυρίως στο γεγονός πως δεν προχώρησε σε άμεση καταγγελία στις αρχές και ανέμενε 12 χρόνια για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Η έγκληση υποβλήθηκε 15/4/2022 με φερόμενη τελεσθείσα πράξη τον Ιούνιο του 2010. Εύλογα δημιουργείται μία απορία, τι συνέβη και δεν καταγγέλθηκε εκείνο το χρόνο το περιστατικό και τι συνέβη τον Απρίλιο του 2022 και η παθούσα κατήγγειλε αυτή την ειδεχθή πράξη. Προφανώς αποτελεί αντικείμενο άλλης επιστήμης να εξετάσει τα κίνητρα ενός ανθρώπου να καταγγείλει ένα γεγονός μετά από 12 χρόνια.

Υπάρχει ένα ζήτημα, που συνδέεται με θεσμό της παραγραφής, μετά από 15 χρόνια τι ποινή να επιβάλεις για να σωφρονίσεις κατηγορούμενο; Οπωσδήποτε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην προκειμένη περίπτωση ο θεσμός της παραγραφής παρότι το διάστημα είναι εγγύς.

Η καταγγέλλουσα διακινδύνευσε να μην μπορεί να στηρίξει τα γεγονότα. Σεβαστό επιχείρημα πως βρισκόταν στην αρχή της καριέρας της, πως προερχόταν από μία αξιοσέβαστη οικογένεια».

Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας στάλθηκε στο γεγονός πως μετά το πέρας τόσων ετών δεν μπορεί να υπάρξει ιατροδικαστική ή τοξικολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι η διάπραξη της καταγγελλόμενης πράξης.

Είπε μάλιστα πως η καταγγέλλουσα θα μπορούσε έστω και ιδιωτικά να απευθυνθεί σε ένα γυναικολόγο και σε ένα ένα ιδιωτικό εργαστήριο για να ανιχνεύσει τις τυχόν ουσίες στο αίμα της. «Προφανώς η παθούσα είχε υποστεί σοκ. Ο κατηγορούμενος βρέθηκε εδώ διότι φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ουσίες που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και στο θάνατο της. Θα μπορούσε να έρθει να καταθέσει ένας μάρτυρας πως την είδε σε κατάσταση που δεν ήταν φυσιολογική. Η απουσία αντικειμενικών στοιχείων οδηγεί το δικαστήριο σας να αναζητήσει ενδείξεις. Ακόμα και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι αντίθετες» τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.

Ο κ. Μπαξεβάνης αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του κατηγορουμένου διερωτώμενος εάν πρόκειται για κάποιον «παρία, κακοποιό στοιχείο, έναν απαίσιο ανθρώπινο ον που αποφάσισε μία ωραία πρωίαν, μου αρέσει η παθούσα πρέπει να την ρίξω στο κρεβάτι και αφού εξάντλησε όλους τους τρόπους, είναι το τέρας που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το τέχνασμα διακινδυνεύοντας τη φήμη, την καριέρα του, την οικογένεια του, για πέντε λεπτά βιολογικής ορμής; Ή είναι ο άγνωστος που ρίχνει κάτι στο ποτό μίας κοπέλας;»…

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε πως ο κατηγορούμενος σταμάτησε ότι έπραξε «σε μία στιγμή που δεν είναι εύκολο να σταματήσεις. Γιατί δεν συνέχισε ο κατηγορούμενος; Γιατί δεν ολοκλήρωσε το έγκλημα του; Και όμως σταμάτησε ο κατηγορούμενος. Αν θυμάμαι καλά οι λέξεις της παθούσας ήταν «τι κάνεις εδώ, γιατί σε εμένα;» Να αναζητάς τις αιτίες που κάποιος σε βιάζει. Είναι άκαιρο. Θα μπορούσε να τον βρίσει. Το μυαλό της ήταν στο Ακρωτήρι. Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά θύματος; Μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στη φίλη της. Υπάρχουν γυναίκες που θα ούρλιαζαν να βγουν από το αυτοκίνητο. Πως παραμένεις με αυτόν τον άνθρωπο σε μια διαδρομή 30 λεπτών».

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία κατά την κρίση του προκειμένου να κριθεί η υπόθεση. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν η συμπεριφορά της παθούσας κατά την διάρκεια της πράξης είναι «αντίδραση ενός ατόμου που έχει τρωθεί σε ότι πιο ύψιστο έχουμε ως οντότητα;»…

Παράλληλα είπε πως δεν υπήρξε άλλη καταγγελία σε βάρος του σκηνοθέτη. «Είναι πολύ βαριά η κατηγορία για να καταδικάσω έναν τέτοιο άνθρωπο. Έτσι όπως κατέθεσε παθούσα δεν έδειξε πως είχε βιώσει το συμβάν, ήταν μία ψυχρή κατάθεση. Αντιθέτως, βιωματική ήταν κατάθεση Γιαννάτου και Διδασκάλου κατ’ έμε. Πιθανότατα η κυρία Διδασκάλου να υποδύθηκε κάποιο ρόλο, ήταν βιωματική. Όπως και κίνηση προς κυρία Γιαννάτου. Όταν τη ρώτησα εάν πιστεύει πως είναι, η απάντηση της ήταν πως εγώ εισέπραξα πως με βίασε.

Η παθούσα έχει από το 2010 μέχρι το 2012 μία αδράνεια και θυμάται μόνο πως λιποθύμησε. Δεν έχω βεβαιότητα εάν το έχει πράξει ή όχι. Δεν έχω κατασταλάξει. Δεν ήμουν και παρών. Έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ένας αθώος που καταδικάζεται είναι υπόθεση όλων των έντιμων ανθρώπων. Θα προτείνω να οδηγηθείτε σε αθωωτική κρίση» κατέληξε ο κ. Μπαξεβάνης.

Απολογία κατηγορούμενου

Ο γνωστός σκηνοθέτης στην απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών ισχυρίστηκε νωρίτερα πως δεν έχει διαπράξει το αδίκημα του βιασμού σε βάρος της καταγγέλλουσας.

«Δεν είναι εύκολη η θέση μου. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δώδεκα ημέρες από την παραίτηση μου από μία δουλειά που αγαπώ πάρα πολύ. Περίμενα την δικαιοσύνη. Δεν κρύφτηκα. Είπα είμαι αυτός που λέει. Σεβόμουν και το «me too» και όλη τη διαδικασία. Εγώ δεν έμεινα μόνος μου ούτε στιγμή. Δε μιλάω για τα παιδιά μου που είναι εδώ. Μιλάω από τους φίλους μου στο στρατό μέχρι τους συναδέλφους μου από τη σειρά που είναι δίπλα μου. Μέσα από όλα τα ψέματα που λέχθηκαν για αυτό το γεγονός υπάρχουν άνθρωποι που είναι δίπλα μου. Δεν έχω πράξει το γεγονός. Τιμώ οικογένεια μου και δουλειά μου» τόνισε στην έναρξη της απολογίας του.

Όπως περιέγραψε με την ηθοποιό ήταν η δεύτερη φορά που έβγαινε για φαγητό. «Έχει φτάσει η ώρα 12. Μου λέει έχω ένα κάλεσμα από μία παρέα. Φάγαμε κανονικά. Εγώ δεν πίνω. Σίγουρα παραγγείλαμε ένα μπουκάλι και δεύτερο. Το περισσότερο το ήπιε η καταγγέλουσα» περιέγραψε ο σκηνοθέτης λέγοντας πως σηκώθηκαν από το τραπέζι και έφυγαν κανονικά χωρίς η καταγγέλλουσα να λιποθυμήσει όπως ισχυρίζεται.

«Εγώ αυτό που θυμάμαι πως σηκωθήκαμε και φύγαμε και πλήρωσα και όλα. Πήρα τη διαδρομή από Πέτρου Ράλλη. Στο πρώτο φανάρι αρχίζει να με φιλάει. Και της προτείνω να πάμε στο πάρκινγκ. Ξεκινήσαμε να ερωτροπούμε και πήγαμε στο πίσω κάθισμα για πιο άνετα. Ενώ έχουμε προχωρήσει μου λέει σταμάτα» περιέγραψε ο σκηνοθέτης.

Πρόεδρος: Είχατε ήδη διεισδύσει;

Κατηγορούμενος: Πολύ πιθανό.

Τότε ο κατηγορούμενος περιέγραψε πως σταμάτησε και άρχισε να τη ρωτάει την καταγγέλλουσα τι έγινε. «Μου λέει θέλω να φύγουμε να με πας στις φίλες μου. Στη διαδρομή την ρώτησα. Λέω τι έγινε; Είναι κάτι που πρέπει να λύσουμε; Μήπως σε πόνεσα;» είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Έκλαιγε; Φώναζε;

Κατηγορούμενος: Τίποτα.

Στη συνέχεια είπε πως πήγαν στο μαγαζί που ήταν η παρέα της καταγγέλουσα και κάθισε περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα.

«Με αγνοούσε συστηματικά και έφυγα. Σκέφτομαι κάπου να τον συζητήσω με κάποιον και παίρνω τον Κώστα Βαζάκα. Είχαν μεγαλύτερη οικειότητα και συμπάθεια. Του εξήγησα τι είχε συμβεί. Φαντάζομαι ότι ο Κώστας της έστελνε μηνύματα. Και τότε μου είπε ο Κώστας ότι του είπε πως ο φίλος σου σε βίασε.

Αν σου είπε κάτι τέτοιο γυρίζω πίσω τώρα και πάω μαζί της σε οποιαδήποτε αστυνομικό τμήμα και δεν έχω πρόβλημα να πάει και σε ιατροδικαστική και τοξικολογική. Ήξερα τι είχε γίνει. Αυτό τελείωσε τρεις, τέσσερις η ώρα. Την επόμενη ημέρα μιλάω με Κώστα και μιλάει μαζί της και της προτείνει να βρεθούμε να συζητήσουμε και εκείνη είπε πως δεν θέλει να βρεθούμε και το αφήσαμε εκεί.

Μετά από 2-3 μήνες βρεθήκαμε και δεν μου έδειξε κάτι. Εγώ έκανα μία παράσταση. Ήρθε και μιλήσαμε στην παρέα. Φαίνεται στη φωτογραφία πώς είναι πίσω μου και μετά ήρθε και κάθισε δίπλα μου. Αυτό έγινε εννέα μήνες μετά. Ήμασταν φίλοι στο Facebook και μιλάγαμε το 2012. Το 2014 ήταν τελευταία φορά που την έχω δει στην παράσταση που έπαιζε και μιλήσαμε»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του σκηνοθέτη, οι ηθοποιοί Μελπω Κωστή και Βυρων Κόλασης, ενώ αναγνώστηκαν ένορκες καταθέσεις μεταξύ άλλων της Μιμής Ντενίση και της Αντας Λιβιτσάνου.

«Δεν γνωρίζω κάτι για το περιστατικό. Δεν γνωρίζω την καταγγέλλουσα» τόνισε ο Βύρων Κολάσης.

Πρόεδρος: Πως σας φαίνεται αυτό που ακούτε;

Μάρτυρας: Πρωτάκουστο για την συνεργασία που είχα με αυτόν τον σκηνοθέτη. Είχαμε άψογη συνεργασία στον «Έρωτα».

«Δεν πιστεύω αυτά που έχουν ακουστεί σε βάρος του με βάση τα δύο χρόνια συνεργασίας που είχαμε στο σήριαλ «Έρωτας»» τόνισε επίσης ο μάρτυρας.

Υπ: Έχετε ακούσει το παραμικρό για κ. Κωστόπουλο; Συμπεριφορά σεξιστική;

Μάρτυρας: Όχι

Υπ: Ο χώρος έχει αλλάξει στάση απέναντι του;

Μάρτυρας: Είναι από τους τρεις μεγαλύτερους σκηνοθέτες που έχουμε στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Μέλπω Κωστή στην κατάθεση της. «Τον γνωρίζω και από την σειρά «Έρωτας», τον είχα γνωρίσει επαγγελματικά και επειδή υπήρχε καλή σχέση κρατήσαμε και επαφή.
Έκανε μία ανακοίνωση ο κ. Κωστόπουλος στο Facebook. Ήταν ο μόνος για τον οποίο δεν περίμενα να ακούσω κάτι. Τον πήρα κατευθείαν τηλέφωνο. Του είπα «Κώστα πιστεύω σε σένα, είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, ήταν η τελευταία συνεργασία που έκανα και μου είχε μείνει». Την καταγγέλλουσα δεν την γνωρίζω. Έχω πέσει από τα σύννεφα δεν ξέρω. Δεν ξέρω πως έφτασε μία κυρία να τον καταγγείλει. Φυσικά ήμουν υπέρ του κινήματος. Δεν έχει ακουστεί τίποτα για τον συγκεκριμένο άνθρωπος στο χώρο» τόνισε η ηθοποιός, προσθέτοντας «όταν είδα την καταγγελία αισθάνθηκα πως ο κ. Κωστόπουλος ήταν θύμα και ήρθα να καταθέσω».

Η δίκη συνεχίζεται στις 11 Ιουνίου

 

To άρθρο Την αθώωση του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού για βιασμό πρότεινε ο εισαγγελέας λόγω αμφιβολιών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
αθηνα, σοκ, facebook, βυρων, ελλαδα, συγκεκριμένο, ιουνίου, newsit, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, newsit.gr, στρατος, Καλή Χρονιά, αστυνομικο τμημα, ακρωτηρι, αυτοκινητο, δουλεια, εργαλεια, ηθοποιοι, ηθοποιος, καριερα, τηλεοραση, τηλεφωνο, φωτογραφια, ψεματα, ωρα, αγνωστος, αδρανεια, αρθρο, αιμα, ανθρωπος, αμφιβολιες, αψογη, βυρων, φαγητο, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερο, διαστημα, δικη, δωδεκα, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, ελλειψη, ετων, ιδιο, υποθεση, κινηση, κυρια, λογο, μηκος, μιμης, μηνυματα, μηνες, μυαλο, νυχτα, οικογενεια, οπωσδηποτε, ουσιες, παιδια, παμε, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συνεχεια, σηριαλ, σειρα, σκηνοθετες, σοκ, τμημα, τρια, φαναρι, φυγαμε, φυσικα, φημη, φορα, ωρες, εννεα, φιλοι, ηρθα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κρεβατι, κωστοπουλος, κωστας, λεξεις, ποτο, θελω να
Τυχαία Θέματα
Σασμού,sasmou