Σάλος στο Χ για την έκθεση μοντέρνας τέχνης που σόκαρε την Πολωνία λόγω… γυμνού

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων χρηστών του Twitter/ X στο βίντεο του 2022 που ανέβασε στα social media Πολωνός και δείχνει μια γυναίκα ημίγυμνη σε έκθεση μοντέρνας τέχνης στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

χα χα χα χα χα χα χα pic.twitter.com/3RxtuBkojz

Μαρια Καλαντζη (@mariakalantze) May 17, 2024

Τίτλος έργου:
"Το mouni και το πριόνι, όποιος δεν τα ξέρει ιδρώνει". https://t.co/PCOn17PNSQ

— Ariana Grande (@el_final_del_) May 16, 2024

χα χα χα χα χα χα χα pic.twitter.com/3RxtuBkojz

Μαρια Καλαντζη (@mariakalantze) May 17, 2024

Τελικά τα social media παίζουν το ρόλο και του… ιστορικού, υπό την έννοια ότι οι χρήστες τους συχνά «ξεθάβουν» διάφορα ντοκουμέντα (ή «ντοκουμέντα», όπως το δει κανείς…) προερχόμενα από το παρελθόν, δίνοντάς τους νέα «ζωή» και «υπόσταση», υπό το πρίσμα της οπτικής του χρήστη.

Το… αυτό συνέβη και με βίντεο από έκθεση μοντέρνας τέχνης στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 2022, με στοιχεία… guerilla τακτικών, καθώς η εικαστικός Hester Scheurwater, στο πλαίσιο της έκθεσης έργων της με γενικό τίτλο «Slouch» και στόχο την απεικόνιση της αστικής υποβάθμισης και εξαθλίωσης, χωρίς να ενημερώσει τον γκαλερίστα, είχε βάλει στο κέντρο της αίθουσας μια νεαρή γυναίκα που περιστρεφόταν πάνω σε ένα σκαμνάκι, όντας γυμνή από τη μέση και κάτω, με τα πόδια ανοιχτά.

Οι αντιδράσεις του ολλανδικού κοινού ήταν μάλλον… συγκρατημένες, αν κρίνουμε από αναρτήσεις στο X/Twitter:

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο όταν Πολωνός χρήστης του μέσου ανακάλυψε το επίμαχο βίντεο, το οποίο και ανάρτησε στο X/Twitter, θέτοντας το ερώτημα «Μοντέρνα Τέχνη. Ποια η γνώμη σας;».

Sztuka nowoczesna. Co o niej sądzicie? pic.twitter.com/c6CR5zcVkx

— Samuel (@Tylko_TSW) May 16, 2024

Το πιο συντηρητικό πολωνικό κοινό αντέδρασε πολύ πιο έντονα και πολύ πιο αρνητικά στις εικόνες αυτές, με τους περισσότερους σχολιαστές να κάνουν αμήχανα αστεία, ενώ η πιο χαρακτηριστική ατάκα προήλθε από χρήστη ο οποίος έγραψε ότι «η δημόσια επίδειξη των σεξουαλικών οργάνων δεν είναι Τέχνη, αλλά επιδειξιομανία. Αν έριχνε μπαλάκια του πινγκ-πονγκ από τον κόλπο της ή έβγαζε δαχτυλίδια καπνού, θα ήταν δεξιότητα, αλλά όχι τέχνη. Αν ζωγράφιζε ένα πορτρέτο της Μόνα Λίζα με τον κόλπο της, θα το σκεφτόμασταν δύο φορές».

Publiczne pokazywanie narządów płciwych nie jest Sztuką, tylko ekshibicjonizmem.
Gdyby strzelała z waginy piłeczkami ping-pongowymi, albo puszczała kółka z dymu, to byłaby umiejętnośc ale też nie Sztuka. Gdyby waginą namalowała portret Mony Lizy, to byśmy sie zastanowili.

nemesis (@Exologicus) May 16, 2024

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Ζητά ισχυρή αμυντική βοήθεια προς Ελλάδα και Κύπρο από το Κογκρέσο

Το Ισραήλ απαντά στην Τουρκία: Καταργεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποινα

Βασιλιάς Κάρολος: Στη Γαλλία για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία – Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την διάγνωση με καρκίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σάλος, Πολωνία …,salos, polonia …