Το μήνυμα του παγκόσμιου φοιτητικού κινήματος για την Γάζα: «Je suis Palestine»

Τις τελευταίες εβδομάδες η έκρηξη του φοιτητικού κινήματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια για την υποστήριξη της Παλαιστίνης εξέπληξε απρόσμενα Ανατολή και Δύση και σταδιακά βρήκε μιμητές και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, πλην εν πολλοίς εκείνων της Ελλάδας και της Κύπρου προς το παρόν…

Η εξέγερση των σκεπτόμενων Αμερικανών, Βρετανών αλλά κι Ευρωπαίων φοιτητών

κατά των εγκλημάτων σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας αποτελεί την απάντηση των λαών της Δύσης στις κυβερνήσεις τους οι οποίες μέχρι τώρα έχουν αποτύχει να εκφράσουν την κοινή τους γνώμη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για τον τερματισμό των εγκλημάτων που διεξάγονται σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων οι οποίοι ήδη μετρούν πάνω από 35.300 νεκρούς και 80.000 τραυματίες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά.

Παράλληλα η εξάπλωση της φοιτητικής διαμαρτυρίας σε παγκόσμια κλίμακα ξεμπροστιάζει την απροκάλυπτη σιωπή και στήριξη των αμερικανικών κι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην θηριωδία κατά των Παλαιστινίων. Η εν λόγω σιωπή και πολιτική στήριξη των δυτικών κυβερνήσεων αποτελεί ηχηρή συνενοχή στην συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Συνάμα όμως το φοιτητικό κίνημα με την γενναία στάση του αναδεικνύει τον σαφή κι αταλάντευτο προσανατολισμό των νέων γενεών στην ανθρωπιά και τον διαπολιτιστικό σεβασμό χωρίς ρατσιστικές παρωπίδες τύπου απαρτχάιντ. Κι όλα αυτά απέναντι στις δυνάμεις καταστολής των δυτικών ελίτ που με την άκρατη βία τους απλώς επιβεβαιώνουν την έλλειψη ελευθερίας λόγου στις δυτικές κοινωνίες αλλά και τον ίδιο τον ρόλο τους, την συντήρηση και διαιώνιση δηλαδή του καθεστώτος κοινωνικών ανισοτήτων των ίδιων των δυτικών χωρών. Δηλώνουν έναντι των κοινών ελίτ ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της δεινής θέσης των καταπιεσμένων Παλαιστινίων και των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων της Δύσης.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Διαβάστε επίσης:

Αξίζει να επενδύσεις σε μια ταινία;

Ρεμπεσκέδες και φανφάρες

Η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη αλλά ταξική, τοξική και επιλεκτική

Keywords
Τυχαία Θέματα