Φωταγωγήσεις σε κεντρικά κτίρια για Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης

Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου ως ένα ενεργό μέλος του AOECS στον οποίο συμμετέχουν 35 σύνδεσμοι από όλη την Ευρώπη τιμώντας την Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την κοιλιοκάκη έχει προγραμματίσει φωταγωγήσεις με πράσινο χρώμα σε κεντρικά κτήρια για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με την πάθηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου, η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει περισσότερο του

1% του παγκόσμιου πληθυσμού, με πολλές περιπτώσεις να παραμένουν αδιάγνωστες. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνεται γλουτένη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, διάρροια, απώλεια βάρους και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Ως αυτοάνοσο νόσημα η κοιλιοκάκη δεν θεραπεύεται, όμως εάν τα άτομα που πάσχουν από αυτή ακολουθήσουν δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη, τότε παραμένουν πλήρως υγιή.

Όταν κάποιο άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης και καταστρέφει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα.  Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ακόμα και ίχνος, δηλαδή απειροελάχιστη ποσότητα γλουτένης είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη, προστίθεται «ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προχωρά στη φωταγώγηση του κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κτηρίου της Astrobank στη Λευκωσία, των Δημαρχείων Λεμεσού και Ύψωνα καθώς και του κεντρικού κτηρίου του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό καθώς και των Μεσαιωνικών Κάστρων στη Λάρνακα και Πάφο με πράσινο χρώμα με σκοπό την ενημέρωση για την πάθηση».

Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου διοικείται από 9μελές Συμβούλιο εθελοντών και μέσω της συμμετοχής του σε διεθνείς Οργανισμούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ασθενών,  ενημερώνεται για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη νόσο, τις έρευνες για φάρμακα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τους τρόπους με τους οποίους διευκολύνεται η ζωή των ασθενών με κοιλιοκάκη σε άλλες χώρες.

«Κύριοι στόχοι του συνδέσμου είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που πάσχουν με τη νόσο της κοιλιοκάκης και να ευαισθητοποιήσει τη κοινωνία ώστε να πετύχει πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου για να αποφεύγεται η επιδείνωση της υγείας των πασχόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα