Για προετοιμασίες Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ, ενημέρωσε η Ραουνά το Σιζόπουλο

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε την Παρασκευή, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ στα γραφεία του κόμματος, σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες προχωρούν «με εντατικούς ρυθμούς» σε στενή συνεργασία και συντονισμό με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Ραουνά, ανέφερε ότι

με αυτή τη συνάντηση, εγκαινιάζει τον κύκλο επαφών της με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας, γι’ αυτό και προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία μας, για να φέρουμε εις πέρας την εθνική αποστολή που έχουμε ενώπιόν μας», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ενημέρωσε «εκτενώς» τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και την αντιπροσωπεία του κόμματος για την πορεία των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ανέφερε ότι οι προετοιμασίες προχωρούν «με εντατικούς ρυθμούς» από τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Σύμφωνα με την κ. Ραουνά, έχει συσταθεί η Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία, και έχει γίνει η καταγραφή της κληρονομηθείσας ημερήσιας διάταξης (inherited agenda) - των φακέλων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Κύπρος, και η χαρτογράφηση των αναγκών τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες.

Η Υφυπουργός σημείωσε ακόμη ότι, έχει ξεκινήσει και είναι σε προχωρημένο στάδιο η εκπόνηση του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με την Πολωνία και τη Δανία, και ότι θα ξεκινήσει εντός του έτους, και η διαβούλευση για εκπόνηση του κυπριακού προγράμματος και προτεραιοτήτων «με στόχο να αφήσουμε το δικό μας στίγμα, το δικό μας αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας».

Είπε ακόμη, ότι άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις του κ. Σιζόπουλου και ότι τον διαβεβαίωσε ότι θα προβαίνει σε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.

Η κ. Ραουνά ανέφερε επίσης ότι διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης όπως η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία «με αξιοπιστία, με σοβαρότητα, με αποτελεσματικότητα ως έντιμος διαμεσολαβητής, με στόχο πάντα την διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ, και όλων των κρατών-μελών και των πολιτών της, προωθώντας συναινετικές λύσεις προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο κ. Σιζόπουλος με τη σειρά του, σημείωσε ότι η ανάληψη  της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ «είναι πάρα πολύ σημαντική για την πατρίδα μας, γιατί ακριβώς σε μία περίοδο όπου ουσιαστικά υπονομεύεται η κρατική οντότητα και υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης, η οποία θα πρέπει να διεκπεραιωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο ενίσχυσης της κρατικής οντότητας και ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και της αξιοπιστίας της ως μέλος της ΕΕ».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και η ΕΔΕΚ έχει διαβεβαιώσει την Υφυπουργό ότι θα συνδράμει αυτή την προσπάθεια γιατί ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. «Είναι ευθύνη που αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος της πατρίδας μας, τόσο σε επίπεδο διαδικαστικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικό με τις δικές μας ενδεχομένως παρεμβάσεις, εισηγήσεις και προτάσεις, οι οποίες, σε ένα κλίμα εποικοδομητικής συνέργειας, να μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη θετική υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου στόχου», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ, Ραουνά, Σιζόπουλο,proedrias symvouliou ee, raouna, sizopoulo