Η κατανάλωση του ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 40% λόγω ακρίβειας

14:11 18/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο του πολύ υψηλού πληθωρισμού και της μεγάλης ακρίβειας, το έχει καταστήσει πλέον «απλησίαστο» για πολλούς καταναλωτές, που στρέφονται σε φθηνότερα είδη λαδιού, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να έχει πέσει κατά 40%.

«Οι καταναλωτές λόγω των υψηλών τιμών έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου έως και 40% και πλέον έχουν στραφεί σε άλλα είδη, όπως το σπορέλαιο κ.α. Ελπίζουμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Όλοι στον κλάδο του ελαιολάδου όπως το ελαιοτριβείο, η βιομηχανία και ο τελικός καταναλωτή, δεν είναι χαρούμενοι

με τις πάρα πολύ υψηλές τιμές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλης, στο ΑΠΕΜΠΕ. Παράλληλα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα στα φυσιολογικά επίπεδα».

Ωστόσο, επισήμανε ότι τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα για τη φετινή σοδειά, αν και τα αποτελέσματα αυτά θα αργήσουν να «αποτυπωθούν» στο ράφι. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και μετά από περίπου ένα μήνα θα έχουμε την οριστική καρπόδεση. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά. Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 1-1,30 ευρώ το λίτρο στις τιμές παραγωγού. Αυτό βέβαια θα μεταφερθεί σταδιακά στο ράφι, μιας και το διάστημα που μεσολαβεί ανέρχεται σε ενάμιση με 2 μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη ελαιοκομική περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική μείωση στα παραγωγές τους.

Ο Μανώλης Γιαννούλης ζήτησε σεβασμό από την πλευρά της πολιτείας και πρόσθεσε ότι «η εποχή που προχωρούσαμε με τα ευχολόγια έχει παρέλθει. Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Ο Έλληνας παραγωγός θα χρειαστεί να κάνει αγώνα για να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν του».

Keywords
Αναζητήσεις
i-katanalosi-tou-elaioladou-meiothike-kata-40-logo-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα