Mετανάστες οι αλιείς της λίμνης Κορώνειας

Το δρόμο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αλιευτικής κοινότητας της Κορώνειας, αδυνατώντας να επιβιώσει οικονομικά, καθώς η υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος της περιοχής, με τα έντονα φαινόμενα μόλυνσης και αποξήρανσης, οδήγησε σε μείωση των ιχθυοαποθεμάτων με ταυτόχρονη πτώση της ποιότητας των αλιευμάτων.

Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από έρευνα για «το φαινόμενο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης της αλιευτικής κοινότητας της λίμνης Κορώνειας ως ένας άλλος παράγοντας υποβάθμισης του λιμναίου οικοσυστήματος»

που εκπόνησαν οι Α.Ε. Λάτσιου, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ο.Γ. Χριστοπούλου Καθηγήτρια Ανάπτυξης και Προστασίας Αγροτικού και Ορεινού χώρου. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε πρόσφατο περιβαλλοντικό συνέδριο, στη Σκιάθο (1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας).

Παράνομες γεωτρήσεις, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και μία σειρά από άλλους παράγοντες έχουν οδηγήσει τους ψαράδες της περιοχής σε οικονομικό αδιέξοδο και τους έχουν στρέψει προς άλλους τόπους διαμονής κι- ενίοτε- αναζήτηση διαφορετικού επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, την τελευταία 6ετία έχει καταγραφεί έντονη μετανάστευση των αλιέων της Κορώνειας σε γειτονικές περιοχές και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, μόλις το 22% αυτών να εξακολουθεί να μένει μόνιμα στα χωριά γύρω από τη λίμνη. Μάλιστα, το 90% όσων μετανάστευσαν, δήλωσαν πως προέβησαν σ' αυτή την ενέργεια λόγω έλλειψης εργασίας, ενώ το 84% επισήμαναν πως η μείωση της αλιευτικής παραγωγής ήταν εκείνη που τους ώθησε σε προσπάθειες για εύρεση εργασίας.

Το 71% των αλιέων έψαξαν για εργασία σε διπλανά οικοσυστήματα (Βόλβη- Πόρτο Λάγος), το 17% μετεγκαταστάθηκαν σε άλλη περιοχή μετακινώντας και όλη την οικογένεια, ενώ το 9% άλλαξαν εντελώς αντικείμενο εργασίας.

Το γεγονός δε ότι η μετανάστευση είναι εντονότερη, όπως επισημαίνεται, στους επαγγελματίες αλιείς μικρότερης ηλικίας, οδηγεί σε περαιτέρω μαρασμό και μεγαλύτερη υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς δεν υπάρχει καμία συνέχιση του επαγγέλματος στην περιοχή. Όπως, μάλιστα, υποστήριξαν οι ίδιοι οι αλιείς, σε ποσοστό 74%, η μετεγκατάσταση- μετανάστευσή τους από την Κορώνεια εντείνει την υποβάθμισή του λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς αυτοί είναι η ζωή μιας λίμνης.

Οι αλιείς, σε ποσοστό 62%, θεωρούν ακόμη ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Κορώνεια είναι η ρύπανση (αστική- βιομηχανική). Το 18% πιστεύουν πως η λίμνη απειλείται από καταστροφές εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων, το 2% από τη λαθραλιεία ή την υπεραλίευση, το 10% από τη ρύπανση από τη γεωργία, το 5% από την οικιστική ανάπτυξη και το 3% από τη βιομηχανική παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες, από τους οποίους οι ίδιοι εκτιμούν πως προήλθε η σταδιακή εξαφάνιση του οικοσυστήματος, το 48% επισήμαναν την άντληση νερού από παράνομες γεωτρήσεις, το 26% την απόρριψη βιομηχα

Keywords
Αναζητήσεις
metanastes tis limnis
Τυχαία Θέματα