Ανακοινώσεις για τη συμφωνία

Αναλυτικές ανακοινώσεις για την συμφωνία με την τρόικα θα κάνει στις 11.00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στις 14.30 θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται και θωρακίζεται, εξέφρασε ο πρωθυπουργός,

σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη συμφωνία.

«Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Κάνοντας έναν απολογισμό στις συζητήσεις με την τρόικα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ενώ για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και την πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού νέων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για ανθρωποθυσία, αλλά για ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου».

Γνωστοποίησε ότι, ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις και επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ανέφερε ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση των εταίρων πως, μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει να ζητήσει παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών που θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σε συνεδρίαση του Euro Working Group εντός του Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, και πριν τις 20 Μαΐου θα εκταμιευθεί η δόση των 6 δισ. ευρώ πριν λήξουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης.

Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς νέα μέτρα σε επίπεδο μισθών και συντάξεων, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Επίσης, όπως δήλωσε, για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα κυρίως στο σκέλος των τιμών και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν έχει οδηγήσει, ακόμη, στα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δεδομένη η δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τόνισε μιλώντυας στο συνέδριο του economist ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απτά αποτελέσματα», με το εργατικό κόστος να μειώνεται και τις εξαγωγές να πάνε πολύ καλά.

«Μέσα σε μια Ευρώπη γεμάτη ανασφάλειες, είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό έπρεπε να γίνει το ταχύτερο», διότι «δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής».

«Είναι θετική η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η συνέχιση της χρηματοδότησης. Η τρόικα και οι εταίροι μας οφείλουν, όμως, να αντιληφθούν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

«Με περίσσιο θράσος ανακοίνωσε τα νέα εγκληματικά μέτρα που συναποφάσισε με την τρόικα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «στο μόνο που έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς είναι ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από τα μνημόνια. Ούτε από τον ίδιο για τη σωτηρία της». Απευθύνει ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «τι έχουν να πουν τώρα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που επί μήνες διέψευδαν».

«Θα πρέπει να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό άμεσα ότι το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός δεν αντιμετωπίζεται πλέον με ψέματα και υποσχέσεις, αλλά με εθνική υπερήφανη πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Η συμφωνία της με την τρόικα, εγκαινιάζει ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων που, όπως και τα προηγούμενα, συνοδεύονται από ψέμα, κοροϊδία και προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, ανέφερε το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα