Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Ουαντέ

Η υποψηφιότητα του προέδρου της Σενεγάλης Αμπντουλαγέ Ουαντέ για μία τρίτη θητεία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι η απόφαση του προέδρου Ουαντέ να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά (...) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ρεκόρ δεκαετιών που κατέχει η Σενεγάλη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της (αφρικανικής) ηπείρου, στη δημοκρατία, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο Μπερνς αναφερόταν στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Σενεγάλης, το οποίο επικύρωσε την υποψηφιότητα του 85χρονου Ουαντέ, ενώ απέρριψε εκείνη του τραγουδιστή Γιουσού Ν΄Ντουρ, για τις προεδρικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, μία απόφαση που προκάλεσε σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντακάρ.

Εξάλλου και η Γαλλία εξέφρασε τη θλίψη της «που δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές ευαισθησίες» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Σενεγάλη.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο ο Μπερνάρ Βαλερό εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τη σύλληψη το Σάββατο 28 Ιανουαρίου μελών του κινήματος της 23ης Ιουνίου (M23- της αντιπολίτευσης) και κυρίως για τη σύλληψη του εκπρόσώπου του κόμματος Αλιούν Τιν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Αφρικανικής Συνάντησης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RADDHO)».

Σύμφωνα με το Μ23 δεκάδες υποστηρικτές του και στελέχη του συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπός του, ο Αλιούν Τιν, ο οποίος συνελήφθη χωρίς ένταλμα και ανακρίθηκε.

Στο μεταξύ, το Μ23 κάλεσε σε μία «ειρηνική συγκέντρωση» αύριο Τρίτη στο Ντακάρ για να διαμαρτυρηθεί για την υποψηφιότητα του Ουαντέ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Το Μ23 καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στην ειρηνική συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία του Οβελίσκου για να ζητήσει την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ουαντέ», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία διευκρινίζεται ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).
Keywords
Τυχαία Θέματα