Απογοήτευση για το Κοσσυφοπέδιο

Οι αρχές της Πρίστινας εξέφρασαν απογοήτευση, επειδή η σερβική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας.

"Οι προτάσεις είχαν στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα, τον εξευρωπαϊσμό της περιοχής και σηματοδότησαν την αρχή του τερματισμού της ιστορικής διαμάχης στην περιοχή" τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου, που μεταδόθηκε από το Radio Free

Europe.

"Το Κόσοβο μέχρι τώρα έχει κάνει μία σειρά συμβιβασμών", οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "κορυφώθηκαν στο συνολικό πακέτο του προέδρου Αχτισάαρι".

Σημειώνεται ακόμη ότι "στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας οι αρχές και οι θεσμοί του Κοσόβου ήταν έτοιμοι για όχι τόσο εύκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως ήταν προς όφελος του Κοσόβου και του ευρωπαϊκού μέλλοντός του".

"Η κυβέρνηση του Κοσόβου πιστεύει ακόμη ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση και παραμένει προσηλωμένη σε αυτή τη διαδικασία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρέμβαση Θάτσι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι ο διάλογος παραμένει η μόνη λογική επιλογή για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και εξέφρασε την ετοιμότητα να αποδεχθεί πρόσκληση για ενδεχόμενη κοινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

"Η αποτυχία του διαλόγου δεν πρέπει να είναι επιλογή ούτε για τη Σερβία, ούτε για το Κόσοβο. Γι αυτό παραμένω αποφασισμένος και έτοιμος να αποδεχθώ οποιαδήποτε πρόσκληση από την κ. Άστον για συνάντηση στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες" τόνισε ο κ. Θάτσι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Ο κ. Θάτσι υποστήριξε ότι το Κόσοβο μέχρι τώρα έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις και εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

"Τώρα είναι καιρός η Σερβία να τηρήσει ρεαλιστική και δημιουργική στάση στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας" είπε ο πρωθυπουργός του Κόσοβου.

Λυπάται η Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον εξέφρασε λύπη για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τα στοιχεία συμφωνίας με την Πρίστινα και κάλεσε τις αρχές του Βελιγραδίου για το καλό του λαού τους να καταβάλλουν την τελευταία προσπάθεια και να αποδεχθούν τη συμφωνία.

"Πιστεύω ότι τα στοιχεία συμφωνίας για το βόρειο Κόσοβο είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" τονίζεται σε ανακοίνωση, την οποία διένειμε η κ. Άστον στα ΜΜΕ και προστίθεται ότι στόχος των μέχρι τώρα οκτώ γύρων διαλόγου ήταν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και όχι να την επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα της σερβικής κυβέρνησης για συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα, αλλά υπενθύμισε ότι οι γύροι του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν διάρκεια πάνω από 13 ώρες, από την αρχή είχαν καθορισμένο χρονικό πλαίσιο με δεδομένη την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σερβία και το Κόσοβο έως το καλοκαίρι να έχουν σημειώσει πρόοδο.

Η κ. Άστον είπε ότι "ελπίζει τις επόμενες μέρες να διεξαχθεί συζήτηση εντός της ΕΕ σε ένδειξη στήριξης των σωστών βημάτων της Σερβίας και του Κοσόβου προς το ευρωπαϊκό μέλλον".

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, η κ. Άστον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό τόσο για τη Σερβία, όσο και για το Κόσοβο και ότι ο λαός, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο αξίζει καλύτερη ζωή.

"Γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν η διαπραγματευτική διαδικασία, ότι άνοιξε το ενδεχόμενο οι άνθρωποι, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο να έχουν καλύτερη ζωή. Ελπίζω το Κόσοβο και η Σερβία να μην χάσουν την ευκαιρία να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να προχωρήσουν στο μέλλον" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αμερικάνικη Ενθάρρυνση

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να εκμεταλλευτούν την εξαιρετική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας που ανοίγει την πορεία τους προς την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ.

Ο κ. Βέντρελ είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι πλησιάζει η τελική προθεσμία για τη συμφωνία, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την εξαιρετική ευκαιρία που προσφέρεται.

"Είδαμε τα σχόλια γύρω από το θέμα να πηγαίνουν εμπρός - πίσω, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να καταλήξουν σε συμφωνία" δήλωσε ο κ. Βέντρελ και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον στη διεξαγωγή του διαλόγου των δύο πλευρών.

"Ορισμένοι άνθρωποι από αυτό το κτίριο συνεχίζουν να βοηθούν, όπου μπορούν και να παράσχουν στήριξη κι αυτή τη στιγμή δεν έχω νέες πληροφορίες" σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα