Αβραμόπουλος για Συρία

H κατάσταση στη Συρία με επίκεντρο τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύριους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και την προώθηση πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει στον συριακό

λαό να εκφρασθεί αυθεντικά για το μέλλον του.

Κατά τη συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου τροφοδοτεί την απογοήτευση και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας της λύσης των δύο κρατών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας για ενίσχυση των σχέσεων της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την πρόταση της χώρας μας για την ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, με την καθιέρωση τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και τομεακής συνεργασίας από κοινές επιτροπές.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τις προοπτικές που υπάρχουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, ενώ ενέκρινε επέκταση των κυρώσεων. Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στο Μάλι καθώς και οι εξελίξεις στις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας με επίκεντρο τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία και τη Γεωργία.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα