Δεκαπενθήμερη διορία και στο βάθος νέα μέτρα

Η εκκρεμότητα στο θέμα των επικουρικών συντάξεων καθυστερεί τη συμφωνία με την τρόικα, μετά τις δραματικές ολονύκτιες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών, κατά τις οποίες συμφωνήθηκαν σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα και απολύσεις. Η τρόικα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών έδωσε διορία 15 ημερών

για να αναζητηθούν μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, ενώ ήδη προαναγγέλλονται νέα μέτρα τον Ιούνιο. Παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για νέες κινητοποιήσεις συνεδριάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ο κατάλογος των μέτρων της τρόικας ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ έως το 2015 προβλέπει μεταξύ άλλων:

Μειώσεις σε κατώτατους μισθούς κατά 22%, και επιπλέον 10% για τους νέους έως 25 ετών, κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, μείωση των ειδικών μισθολογίων έως τον Ιούνιο, επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και περιορισμό της ισχύος της μετενέργειας στις κλαδικές συμβάσεις.

Η τρόικα προβλέπει φέτος ύφεση έως 5%. Στα 19 από τα 50 δισ. πέφτει ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015.

«Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι  φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου». δήλωσε τα ξημερώματα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κανονικά θα συνεδριάσει το απόγευμα το Eurogroup όπου θα συζητήσει το νέο πακέτο προς την Ελλάδα.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της τρόικας Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι θα συνεδριάσουν, υπό τον Τσαρλς Νταλάρα οι ιδιώτες πιστωτές για τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες στην υλοποίηση του PSI.

Ο απόηχος της χθεσινοβραδινής σύσκεψης έφτασε το πρωί στη βουλή.Η κυβέρνηση συζητά και διαπραγματεύεται εν ονόματι του Έθνους πως θα βρει λύσεις», είπε από το βήμα του κοινοβουλίου ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.Εκλογές στις 4 Μαρτίου ζήτησε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Συνεντεύξεις τύπου παραχωρούν το μεσημέρι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Την καταψήφιση του μνημονίου προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του λαού.

«Πληρώνουμε τι καθυστερήσεις και το έλλειμμα αξιοπιστίας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Παναγιώτης Κορλίρας.

ΦΩΤΟ:by quinn.anya

Keywords
Τυχαία Θέματα