Η Λ. Κατσέλη στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρόεδρος της "Κοινωνικής Συμφωνίας", Λούκα Κατσέλη, μίλησε στις 23/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Για τις γαλλικές εκλογές και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις γαλλικές εκλογές:

«Η Ευρώπη αλλάζει και η πολιτική και στην Ελλάδα θα αλλάξει,
αρχής γενομένης από την 6η Μαΐου.  Θα διαμορφωθεί σιγά - σιγά, μια άλλη μεγάλη πλειοψηφική δύναμη της κεντροαριστεράς, η οποία θα πρέπει να ανασυγκροτήσει το χώρο και, με πολιτικά χαρακτηριστικά, να προχωρήσει μπροστά, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και συντηρητικές πολιτικές».

* Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα:

«Έπρεπε και πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξει -παρά τις διαφορές των κομμάτων-, μια ελάχιστη συμφωνία, πάνω σε βασικές αρχές προοδευτικής κατεύθυνσης. Είναι εφικτό. Μπορούμε να το κάνουμε, παρά τις όποιες διαφορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανάμεσα στα κόμματα που είπαν "όχι" στο δεύτερο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση, μπορεί να συγκροτηθεί μια τέτοια πλειοψηφία πάνω σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα...
Εμείς λέμε μακρυά από το "ναι" σε όλα και το "όχι" σε όλα. Η πρόταση της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι αξιόπιστη, συγκεκριμένη και ρεαλιστική. Τα επόμενα πέντε - δέκα χρόνια θα πρέπει να γίνει μια δημοσιονομική προσαρμογή η οποία είναι δύσκολη, πρέπει όμως να επιτευχθεί χωρίς να πέσουν όλα τα βάρη στις πλάτες εργαζομένων - μισθωτών. Και πάνω απ' όλα, να είναι και αποτελεσματική, διότι τα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο δεύτερο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση μας οδηγούν μαθηματικά στην ύφεση και τελικά στη χρεοκοπία».

* Για τον πολυκερματισμό της Αριστεράς:

«Υπάρχει πολυδιάσπαση, αλλά υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες διαφορές και επιλογές ανάμεσα στα κόμματα. Η Δημοκρατική Αριστερά -για παράδειγμα- και ο πρόεδρός της έχει πει ότι θέλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Εμείς λέμε ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου είναι καταστροφικές...
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μέχρι πρόσφατα ήταν ένα κόμμα το οποίο ήταν κυρίως διαμαρτυρίας. Σιγά - σιγά, αρχίζει και διαμορφώνει κι εκείνο προτάσεις. Θα πάρει κάποιο καιρό, η ιστορία δεν σταματάει στις 6 Μαΐου και πιστεύουμε ότι η Κοινωνική Συμφωνία μπορεί να παίξει ένα ρόλο συνθετικό, ένα ρόλο "καταλύτη" προς την κατεύθυνση και της ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου».  

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα