ΗΠΑ: Τα ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία

Οι εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία απασχολούν τα αμερικανικά ΜΜΕ με εκτενείς ανταποκρίσεις, αναλύσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές. Ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσεις συνεχίζουν εν τω μεταξύ να προβάλλουν ισχυρισμούς περί χρεοκοπίας της χώρας μας και εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», υποστηρίζει ότι «η ιστορία της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης απέχει πολύ από το τέλος της» και ότι «οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν

την Ελλάδα ως παράδειγμα για εφαρμογή μέτρων λιτότητας στις ΗΠΑ».

Με αφορμή την «επίσημη, οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι των ιδιωτών επενδυτών της», όπως σημειώνει, εκτιμά ότι «και με την απομείωση του χρέους της, η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαναγκάστηκαν σε μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης, καταδικάζεται σε πολλά ακόμη χρόνια δεινών».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απλώς ένα κεφάλαιο μιας πολύ μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής τραγωδίας, αλλά στο συγκεκριμένο στάδιο, κάθε καλή είδηση είναι ευπρόσδεκτη», όπως σημειώνει με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ISDA περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και την επακόλουθη ενεργοποίηση των CDS. «Κι αυτό», σημειώνεται χαρακτηριστικά «επειδή ο πραγματικός συστημικός κίνδυνος θα ερχόταν εάν οι πιστωτές εξαναγκάζονταν να υποστούν απώλειες της τάξεως του 70% χωρίς ενεργοποίηση των ασφαλίστρων, διότι στην περίπτωση αυτή το ελληνικό χρέος θα ήταν πλέον ανασφάλιστο».

Σε άρθρο στο περιοδικό «Φορμπς» διατυπώνεται η άποψη ότι η «αμφιλεγόμενη ελληνική αναδιάρθρωση» και ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων με τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης κατέληξαν στο γεγονός ότι «η Ελληνική Δημοκρατία χρεοκόπησε», επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα θα λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας ενώ οι όροι συλλογικής δράσης θα ενεργοποιηθούν. Η απόφαση περί χρεοκοπίας ανακούφισε την αγορά, καθώς ενίσχυσε τη σημασία των ασφαλίστρων κινδύνου. Κανείς δεν αναμένει ότι η ελληνική συμφωνία θα έχει συστημικό αντίκτυπο, θα λειτουργήσει ωστόσο ως προηγούμενο για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις που θα έχουν μεγαλύτερη σημασία αν αφορούν σε μεγάλες περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία», σημειώνεται.

Τέλος, σε άρθρο στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» εκτιμάται ότι «είναι προτιμότερη η κήρυξη χρεοκοπίας από την Ελλάδα και η αποχώρησή της από το ευρώ, παρά η συνέχιση μιας κοπιώδους και ατελέσφορης ίσως παραμονής της στην Ευρωζώνη, με μια μακροχρόνια και αντιδημοφιλή λιτότητα που έχει ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα