Ιταλία: Τα νέα μέτρα αμβλύνουν τις πιέσεις

Το πακέτο μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti αμβλύνει τις  βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην πιστοληπτικής αξιολόγηση της χώρας και ενισχύει την αξιοπιστία στην προσπάθεια για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2013, σχολιάζει η Fitch Rating.

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι το outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση ΄A+΄ της
χώρας παραμένει αρνητικό αντανακλώντας την ανάγκη η Ιταλία να παραδόσεις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και να αποδείξει ότι συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Το αρνητικό outlook οφείλεται επίσης στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η Fitch επισημαίνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την κρίση εμπιστοσύνης και σε αυτό το πλαίσιο να σταθεροποιήσει την πιστοληπτικής της αξιολόγηση.

Το συνολικό μήνυμα που μεταφέρει το πακέτο των μέτρων λιτότητας, ότι η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να παραδώσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ξεπερνά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ενθαρρυντικό, σχολιάζει η Fitch.

Προσθέτει τέλος ότι αν και η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει αρκετές λεπτομέρειες σε σχέση με τα σχέδια απελευθέρωσης της οικονομίας, ορισμένοι από τους στόχους της κυβέρνησης, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, είναι επίσης ενθαρρυντικοί.

Ιρλανδία: Κανένα περιθώριο για αποκλίσεις

Ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2012 επιδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και την αποφασιστικότητα της να πετύχει τους στόχους του κοινού προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. σημειώνει η Fitch Ratings.

Σε σχετική έκθεση η Fitch επισημαίνει ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός δεν μεταβάλλει το αρνητικό outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση ΄BBB+΄ της Ιρλανδίας. Η υφιστάμενη αξιολόγηση, σημειώνει, αντανακλά τους κινδύνους που υπάρχουν στο πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρέους αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης -με ελάχιστο χώρο για αποκλίσεις- για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ιρλανδίας.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ιρλανδική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 αν και προειδοποιεί ότι περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης χρέους και/ή ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάκαμψη.

Η Fitch σημειώνει ότι ο στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 8,6% του ΑΕΠ το 2012 είναι κοντά στις προβλέψεις της, ενώ χαρακτηρίζει εφικτό το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προειδοποιεί ωστόσο για τους κινδύνους από αστοχίες. Όπως επισημαίνει, ακόμα και μια μικρή αλλά σωρευτική αστοχία της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 θα οδηγούσε το χρέος της Ι
Keywords
Τυχαία Θέματα