Κροατία: απεργία πείνας δημοσιογράφου

Ακτιβιστές του κινήματος "Occupy Croatia" συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ένωσης Κροατών Δημοσιογράφων (HND) στο κέντρο του Ζάγκρεμπ σε ένδειξη συμπαράστασης στο δημοσιογράφο - ερευνητή, Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη διαφθορά και τις δημοσιογραφικές ελευθερίες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Η περίπτωση του Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς, δολοφονία

με την υπογραφή του κράτους", "Ο Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς ξεσκεπάζει την βαλκανική μαφία", "Ο Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς αντέχει - είσαι ο ήρωάς μας".

Παρών στη διαδήλωση ήταν και ο δημοσιογράφος απεργός πείνας, ο οποίος καθόταν σε μία καρέκλα, δεν μίλησε στους συγκεντρωμένους, αλλά σε συζήτηση με το προεδρείο της HND ζήτησε τη στήριξη της συνδικαλιστικής ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κροατών Δημοσιογράφων, Ζντένκο Ντούκα κάλεσε τον Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς για μία ακόμη φορά να σταματήσει την απεργία πείνας.

"Τον κάλεσα και την Τρίτη όταν συναντηθήκαμε και χθες τηλεφωνικά, αλλά και σήμερα να διακόψει την απεργία πείνας. Ο γενικός γραμματέας, Βλάντιμιρ Λούλιτς και εγώ συζητήσαμε μαζί του και με τους διαδηλωτές. Φυσικά και ανησυχούμε για την υγεία του", δήλωσε ο κ. Ντούκα στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Παρ' ότι χαρακτήρισε τον Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς αντιφατική προσωπικότητα, ο κ. Ντούκα είπε "ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα έγγραφά του είναι σημαντικά για τη διερεύνηση εγκλημάτων που συνδέονται με το σκάνδαλο της τράπεζας Hypo Bank και τη μάχη κατά της διαφθοράς στην Κροατία".

Ο Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς σε προηγούμενες δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε ότι κάνει απεργία πείνας για να ενισχυθούν οι ελευθερίες των δημοσιογράφων, για να προστατευθούν όσοι καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι που ερευνούν σκάνδαλα διαφθοράς.

Εκτός από το κίνημα "Occupy Croatia" σε ένδειξη συμπαράστασης στον Κροάτη δημοσιογράφο υπογράφουν ψήφισμα μέσω διαδικτύου και οργανώσεις από τη Σερβία.

Ο Ντομάγκοϊ Μάργκετιτς έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως αρχηγός του κόμματος"Κροατική Νεολαία". Λόγω περιφρόνησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επειδή δημοσίευσε το 2007 ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων και την κατάθεση του πρώην προέδρου της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς στη δίκη του Τίχομιρ Μπλάσκιτς και καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα