Ο Α. Μητσός στον ΑΘΗΝΑ984


Ο πρώην γενικός διευθυντής, νυν μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέας Μητσός, μίλησε στις 28/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για κούρεμα του ελληνικού χρέους:

«Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε -με τους όρους που αναγκαστήκαμε να δανειστούμε-, από το ΔΝΤ και
την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα, επετεύχθη μία αναδιάρθρωση του χρέους εξαιρετικά σημαντική, με τα ρίσκα της, με τους κινδύνους της, με τις σκοτεινές πλευρές. Σίγουρα, κάποιες πλευρές μένουν να διευκρινιστούν και αυτό θα οδηγήσει σε μία τεράστια μείωση του βάρους που έχουμε πάνω μας. Και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα τεράστια και εξαιρετικά βαριά μέτρα, μειώσεις μισθών, συντάξεων, φορολογίας κ.λπ., αν κατάφεραν κάτι, είναι τη μείωση του ελλείμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να δανειστούμε, προϋπόθεση για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα σε κάποιες ρυθμίσεις ως προς το χρέος...
Το μεγαλύτερο όφελος από τη συμφωνία την προχτεσινή, είναι ότι μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες, ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πάψει να αναφέρεται η Ελλάδα, καθημερινά, σε όλα τα δελτία ειδήσεων του κόσμου, για το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε και δημιουργούμε και για τους άλλους...».

* Για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη του 2012:

«Εφικτός είναι, αλλά είναι και πάρα πολύ δύσκολος. Νομίζω δεν θα χρειαστούν καινούργια μέτρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και η Τρόικα έπεσε έξω σε προβλέψεις, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα κάποιων μέτρων. Θεωρώ ότι είναι καλό να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε και να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα