Ο Ν. Χουντής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Χουντής, μίλησε στις 22/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων είπε:  

«Μια λύση πιο μετριοπαθής, πιο μεταρρυθμιστική, που μπορεί να την αποδέχονται πιο πολλοί με το σημερινό συσχετισμό δύναμης, είναι να αλλάξει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τα δάνεια που δίνει στις χώρες. Το ευρωομόλογο είναι μια μορφή αλλαγής, ευρωομόλογο, όμως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής
Τράπεζας. Είναι ένας τρόπος αλλαγής της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αν και σήμερα δε νομίζω να αποδώσει, αλλά λέω τις προτάσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν κάπως τα πράγματα. Βγάζει το ευρωομόλογο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ένα λογικό επιτόκιο, πρότερο από αυτό που δανειζόμαστε εμείς και άλλες αδύναμες χώρες, ελαφρώς μεγαλύτερο -και εδώ είναι η δυσκολία-, από αυτό που δανείζεται η Γερμανία και έχει την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι σημαίνει έχει την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Δεν επηρεάζεται η όλη τους πληρωμή, διανομή κ.λπ. από τους οίκους αξιολόγησης, που αυτοί "τσιτώνουν" τα spreads. Αν το ευρωομόλογο τώρα το  βγάλει αυτός ο διακρατικός μηχανισμός - για τον οποίο μιλήσατε στο επίπεδο της Γαλλίας... Το κομμάτι της Γαλλίας αποφάσισε η Βουλή και λέει "εμείς μετέχουμε". Αυτά, όμως, είναι μηχανισμοί οι οποίοι υπόκεινται σε πιστοληπτική αξιολόγηση. Αν λοιπόν, πιστοληπτικά, η Γαλλία -που είναι στο στόχαστρο και αυτή των οίκων αξιολόγησης-, χάσει την πιστοληπτική (σ. σ. ικανότητα) της ΑΑΑ, επηρεάζεται και το ομόλογο το οποίο βγάζει αυτός ο μηχανισμός».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα